RS ODLUČILA Školska godina kreće 1. rujna u klupama, a u Federaciji BiH druga priča

Školske klupe
Ilustracija

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da nova školska godina u Republici Srpskoj počinje 1. rujna, te da će učenici sjesti u školske klupe uz izmijenjene uvjete i uz poštovanje svih mjera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo.

Trivić je naglasila da će školski sat trajati maksimalno 30 minuta, a u školama sa većim brojem djece 20 minuta, te da će djeca biti podijeljena u grupe od po 15 đaka. Nakon posebne sjednice Vlade, Trivić je istaknula da će između dvije smjene biti minimalna pauza od 15 minuta, radi dezinficiranja školskih klupa i prostorija.

"Odmori će trajati pet minuta između svakog sata. Preporuka je da užinu đaci nose od kuće, da se ne bi grupirali u prodavaonicama", rekla je Trivić. Ona je dodala da skraćeni sati i nastava u više grupa neće biti dodatno opterećenje za prosvjetne radnike, jer će oni i dalje imati 40-satni radni tjedan.

Prema njenim riječima, za djecu sa kroničnim bolestima, djecu koja su na bolničkom liječenju ili iz bilo kog drugog razloga neće biti u mogućnosti da dolaze u školu, bit će osigurana online nastava, posredstvom zajedničke digitalne platforme u koju su povezane sve osnovne škole u Srpskoj.

"Dobili smo preporuke koje te mjere svi zaposleni i roditelji moraju poštovati, tako da je odgovornost cijelog sistema da vodimo računa da bismo imali minimalne rizike od zaraze koronavirusom", kazala je Trivić. Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istaknuo je da je jako važno da nastava počinje u učionicama, jer će na zdravlje djece utjecati i socijalizacija, druženje sa vršnjacima i direktan kontakt sa prosvjetnim radnicima.

"Smatramo da je bolje imati sat koji će trajati kraće, nego nastavu na daljinu, iako smo s tom vrstom nastave postigli veliki uspjeh", rekao je Damjanović na konferenciji za medije u Banjaluci. On je dodao da će se nastava odvijati iz svih predmeta, te da bez obzira na kraće sate, Pedagoški zavod ne odustaje od svih reformskih procesa koje je Vlada u Akcionom planu usvojila u prosincu prošle godine.

Mnogo novosti

"Donijeli smo mnogo novina, među kojima uvođenje fakultativne nastave u drugoj trijadi, zatim programe dodatne nastave za određene predmete, standarde zanimanja za stručne suradnike, standarde zanimanja za srednje škole", dodao je Damjanović. Prema njegovim riječima, svi učenici koji imaju praktičnu nastavu imat će je u poduzećima, a ako ta poduzeća ne budu radila praksa će biti izvođena u radionicama u školama.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković naglasio je da je Institut pripremio set mjera koji se odnosi na početak školske godine, te da je najvažnije da se minimalizira rizik pojave djece pozitivne na koronavirus.

"Prije svega mislimo na nošenje zaštitnih maski i fizički razmak, da se tjelesni odgoj odvija na otvorenom, ali i neki drugi sati, za koje je to moguće. Roditelji su dužni da mjere temperaturu djeci i da u slučaju simptoma reagiraju. Ako simptomi budu utvrđeni u školi dijete će biti izolirano do dolaska roditelja", rekao je Zeljković. On je dodao da je preporuka da djeca nose zaštitne maske kada dolaze u školu i kući, te kada se kreću kroz školu, ali ne i tijekom nastave.

"Preporuka je da djeca nose pamučne maske kada dolaze i dolaze iz škole, te da nastavnici nose maske i tijekom nastave. U učionici će biti samo djeca i prosvjetni radnik, neće biti posjeta ni gostujućih predavanja. Kad roditelji budu dovodili djecu u školu mora se poštovati distanca od dva metra od druge djece i roditelja", objasnio je Zeljković.

On je dodao da će u učionicama biti jedno dijete u jednoj klupi, te da će takav fizički razmak omogućiti da djeca budu sigurna. Zeljković je napomenuo da će hitno biti testirana djeca kod koje se pojave simptomi, te da će do dobivanja rezultata ostatak razreda biti u kućnoj izolaciji. Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović naveo je da će 20. kolovoza početi dezinfekcija svih škola i đačkih domova, te školskih dvorišta.

U Sarajevskoj županiji druga pravila

Ministarstvu znanosti i obrazovanja Sarajevske županije je u konsultaciji sa Zavodom za javno zdravstvo i Kriznim stožerom te županije dogovorio model odvijanja nastave za prva dva tjedna početak školske godine u vrijeme epidemije koronavirusa, prema kojem će u školskim klupama će od 1. rujna biti samo osnovci koji prate razrednu nastavu od prvog do četvrtog razreda.

Shodno dogovoru na današnjem sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Županije Sarajevo sve donesene odluke bit će razmatrane svaka dva tjedna i na osnovu procjene epidemiološke slike će biti donošene nove mjere. Ovaj kombinirani model će omogućiti u potpunosti poštovanje epidemioloških preporuka s obzirom na to da će u učionici biti svega 15 učenika. U školama gdje je manje učenika u odjeljenjima neće ni biti potrebe da se učenici dijele u grupe, prenosi Srna.

Pola razreda će biti u školskim klupama, a druga polovina će nastavu pratiti online i dobivati nastavne materijale. Oni će se rotirati svakog tjedna tako da i jedni i drugi pohađaju i tradicionalnu i online nastavu.

Učenici prvog razreda srednjih škola će u klupama biti samo prvi dan nove školske godine, a preostale dane u ova dva isplanirana tjedna će nastavu pohađati online kao i svi ostali učenici osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, osim već pomenutih učenika koji prate razrednu nastavu.

Instrukcije za HBŽ

Na današnjem zajedničkom sastanku ravnatelja osnovnih i srednjih škola s ministricom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (HBŽ), ministrom znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ, te ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo te županije, donesena je odluka o početku nove školske godine.

Na sastanku je odlučeno kako će nova školska godina redovito krenuti 7. rujna 2020. godine, a do tada će se održati obavezni roditeljski sastanci i druge aktivnost gdje će biti prezentirani protokoli ponašanja za sve sudionike u obrazovnom procesu, kao i provođenje drugih priprema kako bi se učenici što sigurnije vratili u školske klupe, navedeno je iz Ureda za informiranje vlade HBŽ.