RS isušuje donji tok rijeke Neretve, a RH i FBiH šute

... "Gornji horiznoti" nego će Vlasti u FBiH ili Vijeće ministara BiH poduzeti na spriječavanju isušivanja donjeg toka rijeke Neretve do koje će doći uzimanje vode iz njezinih slivova.

Podzemni tuneli

Naši izvori tvrde da je Vlada RS-a uz pomoć stranog kapitala već dovršava izgradnju kompleska podzemnih tunela kroz koje će se iz polja u istočnoj Hercegovini voda presumjeravati prema budućim hidroelektrana.

Ekolozi vrište, stručnjaci upozoravaju na mogući ekocid, a trome vlasti u FBiH šute, a u susjednoj Hrvatskoj koja će zbog "Gornjih horizonata" doživjeti najveću ekološku štetu oko Metkovića i Opuzena čijem prostoru prijeti isušivanje, potpisuju sporazuma s vladom RS-a o gradnji HE Dubrovnik 2.

Stručnjak iz područja geologije Vinko Bilopavlović koji je napravio kartu, slikoviti prikazujući što će se dogoditi sa donjim tokom Neretve, Parkom prirode Hutovo blato napominje kako se zbog ovog projekta najveći problem, javlja u donjem toku Neretve (Čapljina- Metković - Opuzen).

"Posebno kad se "povuku" preostale vode iz Trebišnjice drugim tunelom na HE Dubrovnik 2" upozorava inženjer Bilopavlović. Oglasio se i hrvatski analitičar Zoran Grgić koji u svom osvrtu oko projekta "Gornji horizonti" i ponašanju ministra Radomora Čačića, drži suludim.

Dolina Neretve

"Odumiranjem poljoprivrede i smanjenjem količina pitke voda Hrvati u Hercegovini i na jugu Hrvatske izgubili bi osnovni resurs za život zbog banalno male količine struje. Ta je ideja to čudnija kad se zna kako samo iznad Konavla svaki dan puše bitno više vjetra nego što bi Dubrovnik 2 proizveo struje, Primjerice samo vjetroelektrana Vrataruša na Velebitu isporučuje 42 MW struje dnevno" napominje Grgić.

S obzirom da iza investicije stoji Kanada i njihove vlasti očigledno je smatra Grgić kako sukob Čačić - Holly nije bio slučajan jer je bivša ministrica Holy, prema Espoo konvenciji, tražila uključivanje RH u procjenu utjecaja tog hidroenergetskog megazahvata na okoliš. Jasno je kako bi ta studija bila negativna, a investicija otkazana.

Izvor: vecernji.ba