Rok za verifikaciju stare devizne štednje produljiti do 31.prosinca 2018.

Novac, štednja, stara devizna štednja, verifikacija, produljenje roka
Krajnji rok za verifikaciju računa stare devizne štednje umjesto 31. prosinca 2015., koji je bio definiran ranijim zakonom, bit će produljen do 31. prosinca 2018., čime se stvaraju uvjeti za propisivanje novog roka za verifikaciju potraživanja "starih deviznih štediša", piše Večernji list BiH.

Po skraćenom postupku

Ministarstvo financija Federacije BiH uputilo je dopis Vladi Federacije za donošenje prednacrta zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obveza po osnovi računa stare devizne štednje u Federaciji BiH. Također predlažu da se izmjene usvoje po skraćenoj proceduri radi učinkovitije provedbe Zakona o izmirenju obveza po osnovi računa stare devizne štednje te omogućavanja "starim deviznim štedišama" u redovitom postupku verificirati svoja potraživanja po osnovi računa stare devizne štednje, čime će se izravno izbjeći sudski troškovi po osnovi dokazivanja visine potraživanja po toj osnovi u sudskom postupku.

Kako bi se prevladala neusklađenost, Federalno ministarstvo financija je Ministarstvu financija i riznice uputilo inicijativu za izmjenu "državnog" Zakona o izmirenju obveza po osnovi stare devizne štednje u dijelu koji se odnosi na rok za verifikaciju stare devizne štednje i tako je ostavljena mogućnost entitetima produljenja roka za verifikaciju. Postupak verifikacije predstavlja preduvjet za izmirenje obveza po ovoj osnovi i nužan je postupak za identificiranje tražitelja, provjeru iznosa računa stare devizne štednje svakog tražitelja i registraciju svih potraživanja po osnovi računa stare devizne štednje, a kako bi se to omogućilo, potrebno je rok za verifikaciju koji je prethodnim izmjenama bio utvrđen do 31. prosinca 2015. godine pomaknuti na 31. prosinca 2018. godine, stoji u obrazloženju.

Obveze Federacije

Obveze FBiH po osnovi računa stare devizne štednje, procijenjene navedenim zakonom, iznose 1.150,000.000 KM. Međutim, stvarna potraživanja ovise o njihovoj potvrdi u postupku verifikacije i konačna potraživanja će se utvrditi nakon završetka postupka verifikacije za svakog pojedinačnog vlasnika računa stare devizne štednje, odnosno po okončanju eventualnih sudskih postupaka.

Pod računima stare devizne štednje podrazumijevaju se devizna sredstva deponirana kod banaka ili u njezinim poslovnicama ili najnižim operativnim jedinicama koje su poslovale na teritoriju Federacije sa stanjem na dan 31. prosinca 1991. godine, uključujući kamatu obračunatu do tog datuma, a umanjenu za izravne isplate banke nakon tog datuma, za prenesena i iskorištena sredstva s jedinstvenog računa u Federaciji i jedinstvenog privatizacijskog računa u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine i za eventualne isplate poslije 31. prosinca 1991. godine po bilo kojoj drugoj osnovi.