REGISTAR PEDOFILA Parlamentarci odlučuju hoće li Federacija BiH uvesti ovaj način evidentiranja seksualnih prijestupnika

Pedofil ilustracija

Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održat će se u utorak 22. studenog sa početkom u 10 sati. Kako je najavljeno sjednica će biti održana prema utvrđenom dnevnom redu, uz napomenu da su se već razmatrale prve dvije točke, donosi N1.

Zanimljivo je da će se na ovoj sjednici raspravljati i o Prijedlogu Zakona o registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH.

Već je održana javna rasprava

Prijedlog Zakona koji se nalazi u prilogu je nastavak parlamentarne procedure. Nacrt Zakona je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Domu naroda Parlamenta FBiH, te je održana javna rasprava.

Kako se navodi u prijedlogu ovim zakonom se uspostavlja poseban Registar osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, u istom danu ovoga tjedna u Velikoj Kladuši uhićen je ranije osuđivani silovatelj zbog sumnje da je počinio još jedno silovanje mladića, a u Banjoj Luci osuđenik za višestruko seksualno zlostavljanje devetogodišnjakinje pobjegao iz prostorija za zadržavanje.

Federacija BiH jedina nema registar pedofila

Federacija Bosne i Hercegovine jedina u regiji nema registar osuđenih pedofila, dok takav registar postoji u RS-u od 2018. godine.

Lana Prlić, zastupnica federalnog parlamenta koja je jedna od predlagača, kazala je za N1 kako već godinu dana čeka da se taj zakon usvoji.

“RS ima registar pedofila koji je donesen kada se mijenjao kazneni zakon RS, ali FBiH nije nikada. U praksi se događa tzv. prelijevanje tih prijestupnika iz jednog entieta u drugi jer nemamo registre na nivou BiH, veže im ruke što se tiče djelovanja. Zakon je uvršten na dnevni red 4. sjednice koja je održana u srpnju, ali je ista prekinuta i nikada nije nastavljena. Da je tada usvojen, mi bi već sada imali registar”, navela je Prlić.

Dodala je kako ove osobe više ne bi mogle biti zaposlene na radnim mjestima gdje dolaze u doticaj s djecom.

“Ovaj zakon ima odredbe koje kažu da se zabranjuje posjeta dječijim maifestacijama, dvorištima itd. Mana zakona koji se veže za Kazneni su ograničene na pet do 10 godina jer su to odredbe Kaznenog zakona i iskreno se nadam da ćemo u tom razdoblju usvojiti izmjene i Kaznenog zakona”, istakla je.

Registar će biti trajan i tajan

Registar bi trebao biti tajan i trajan, dakle građani neće imati uvid u njega.

“Tajan je jer može doći do toga da taj presuđeni pedofil tuži državu zbog toga što su njegovi podaci izloženi javnosti”, dodala je Prlić.

Kazala je kako inzistira na izmjenama Kaznenog zakona jer ne prati moderno vrijeme i, između ostalog, ne prepoznaje djela koja se vrše u online svijetu.

Poručila je kako kolege iz svih stranaka podržavaju ovaj zakon jer  su svjesni njegove važnosti.