RAZGOVORA IMA, LINIJA NEMA Vlak Sarajevo - Banja Luka - Zagreb na čekanju

željeznica,željeznice fbih,Hrvatske željeznice,željeznice rs,promet,putna komunikacija,vlakovi
Arhiva/Hercegovina.info

Željeznički promet jedan je od najvažnijih, najisplativijih i najefikasnijih vidova transporta, a kada je riječ o BiH, stanje na tom području u malom oslikava BiH. Manjak komunikacije, manjak konkretnih koraka za međusobnim povezivanjem u cilju približavanja jednih drugima na korist i bolji razvoj svih.

Nedostatak komunikacije među entitetima, pa čak i na pitanjima gdje nema politike i na poljima koji će biti na korist građanima reflektira se i na željeznički promet. Premda su ranije postojale međuentitetske linije i solidna povezanost gradova u oba entiteta, nakon prekida koji je uslijedio zbog epidemije korona virusa, one nisu ponovo uspostavljene. Vraćanje u normalu, nažalost, nije bilo potpuno.

Postoji želja ali pomaka nema

U ranijem razdoblju u međuentitetskom željezničkom prometu, postojale su linije na relacijama Doboj - Tuzla - Doboj, Sarajevo - Banja Luka - Sarajevo i Sarajevo - Banja Luka - Bihać – Sarajevo.

U međunarodnom prometu vlakovi su putnike i teret prevozili na relacijama Zagreb - Sarajevo - Zagreb, Budimpešta – Sarajevo. U prethodnom razdoblj članovi uprava triju regionalnih željezničkih operatera: Željeznica Republike Srpske, Željeznica FBiH i Hrvatskih željeznica za Putnički prijevoz, razgovarali su o potrebama i mogućnostima uspostavljanja međunarodne željezničke putničke linije, na relaciji Sarajevo – Banja Luka – Zagreb.

I Željeznice Republike Srpske i Željeznice FBiH navode da postoji želja za ponovnim uspostavljanjem linija, ali sve je za sada na čekanju.

Željeznice Federacije BiH, kako tvrde, spremne su za ponovnu uspostavu ovog vida putne komunikacije i poduzele su aktivnosti oko ponovnog uvođenja međuentitetskog prometa na relaciji Sarajevo- Banja Luka. Čeka se suglasnost resornih ministarstava entiteta i Željeznica RS.

Za ponovno povezivanje dvaju entita željezničkim putničkim prijevozom ne postoje tehnički, niti organizacijski razlozi zbog kojih to ne bi bilo moguće učiniti u vrlo kratkom vremenu, kažu za Hercegovina.info iz Željeznica FBiH.

“Mišljenja smo da je od velike važnosti za građane BiH i željezničke kompanije (ŽFBiH i ŽRS) da se ponovo uspostavi međuentitetski željeznički putnički prijevoz i uspostavi željeznička linija Sarajevo - Banja Luka- Sarajevo, zbog interesa velikog broja građana koji bi željeli putovati vlakom. Uvođenjem ove linije Željeznice FBiH i ŽRS ostvarile bi povećanje u broju prevezenih putnika“, naveli su oni u odgovoru za naš portal.

Republika Srpska posvećena međunarodnom povezivanju

Iz Ministarstva prometa i veza Republike Srpske kažu kako se trenutno vode razgovori o uspostavljanju međunarodne linije Sarajevo – Banjaluka – Zagreb.

“Sve tri željezničke uprave (FBiH, RS, Hrvatske) suglasne su da trenutačna raspoloživost željezničkim vučnim i vučenim kapacitetima željezničkih operatera, stanje željezničke infrastrukture, kao i pokazatelji analiza ekonomske opravdanosti i isplativosti, još uvijek nisu dostigli neophodnu razinu za uspostavljanje ove međunarodne linije. Aktivnosti i razgovori na ovu temu će biti nastavljeni i u budućem razdoblju. Sve to ukupno zahtijeva detaljnu analizu trenutačnog stanja i prioritetnih potreba za uvođenjem novih putničkih linija, na komercijalnim osnovama svih željezničkih kompanija iz okruženja”, naveli su iz Ministarstva.

Isto ponavljaju i iz Željeznica RS, iz kojih poručuju da čim budu ispunjeni svi tehničko-tehnološki i ekonomski preduvjeti za realizaciju, podržavaju i apsolutno su posvećeni regionalnom i međunarodnom povezivanju.

“Željeznička infrastruktura, mehanizacija za njezino održavanje, vozna sredstva za teretni i putnički promet, te radionice za održavanje voznih sredstava, kao značajni segmenti u oblasti funkcioniranja poduzeća, a budući da je riječ o velikim potrebama, uvjetuju i sam način osiguravanja adekvatnih modela financiranja, koji će i odrediti dinamiku modernizacije Željeznica Republike Srpske, odnosno željezničkog sektora u BiH i okruženju”, kažu za naš portal iz Željeznica RS, ali bez preciziranja o ponovnom uspostavljanju međuentitetskog prometa.

Na kojim linijama je najviše putnika?

Kada je riječ o FBiH, najveći interes putnici pokazuju za prijevoz na relaciji Sarajevo – Mostar – Čapljina.

“U posljednje dvije godine, Željeznice FBiH su u suradnji sa Ministarstvom prometa i Vladom Sarajevske županije uvele nove željezničke putničke linije lokalnog (prigradskog) prometa na relacijama: Sarajevo- Hadžići- Pazarić i Sarajevo- Ilijaš- Podlugovi- Visoko. Građani su iskazali veliki interes za prijevozom na ovim relacijama, o čemu svjedoči veliki broj prevezenih putnika”, kazali su iz Željeznica FBiH.

U Republici Srpskoj, najčešća relacija kao i izbor putnika u željezničkom putničkom prometu je relacija Banja Luka - Doboj - Banja Luka. Po važećem redu vožnje u Republici Srpskoj svakodnevno prometuje 27 lokalnih putničkih vlakova, a najveći broj korisnika su učenici, studenti, radnici, a u manjoj mjeri i turisti.

“U Željeznicama Republike Srpske nije dolazilo do promjene cijena karata u željezničkom putničkom prometu. Ipak, zbog trenutačne situacije i rasta cijena svih vrsta materijala, roba i usluga, a najviše zbog rasta cijena energenata na globalnom tržištu, Željeznice Republike Srpske uzet će u razmatranje mogućnost korigiranja cijena karata, s tim da će se voditi računa da one i dalje budu prihvatljive i ostanu najpovoljnije za korisnike usluga putničkog prijevoza”, zaključili su iz Željeznica RS.