NAPOMENA IZ BIHAMKA-a Od danas nije zakonski obvezna zimska oprema

Zimske gume
Ilustracija

Na početku nove radnog tjedna na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini protiče nesmetano, uz povoljne vremenske uvjete. Još uvijek, u višim planinskim predjelima, upozoravamo na povremeno jake udare vjetra.

Tijekom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila, pa se apelira na vozače da voze maksimalno oprezno i drže odstojanje između vozila. Izbjegavajte rizična pretjecanja i obavezno koristite sigurnosni pojas. Povećan je broj motociklista i biciklista, pa i njih molimo da poštuju sve saobraćajne propise.

Na dionici magistralne ceste Dobro Polje-Miljevina, zbog radova, prometuje se usporeno-jednom trakom.

Zbog oštećenja mosta na magistralnoj cesti Rogatica-Ustiprača vozila do 12 tona ukupne dozvoljene mase prometuje jednom trakom, dok je za vozila preko 12 tona promet obustavljen.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, promet je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U tijeku su radovi na ulazu u Neum (Stolac-Neum) zbog čega je promet obustavljen i preusmjeren na postojeću obilaznicu (Dubrovačka ulica).

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici) Tarčin-Raštelica, Čevljanovići-Nišići, Grude-Vitina, Bijeljina-Rača, na sjevernom ulazu u Mostar, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova prometuje se usporeno.

Za danas je najavljen početak radova na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-17, raskrsnica ulica Lužansko polje-IV Viteške brigade (na Ilidži). Za vrijeme obustave vozila će se preusmjeriti na ulicu Blažujski drum.

Na graničnim prijelazima: Velika Kladuša, Gradina, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Orašje duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

Povodom Uskrsa, večeras do ponoći zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

Od danas više nije zakonski obavezno posjedovanje zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini.