FOTO/VIDEO  DETALJI ŽELJEZNIČKE NESREĆE Velika materijalna šteta, trebat će dani da se popravi pruga između Ploča i Mostara

Željeznička nesreća opine

Policijskoj upravi (PU) Mostar je oko 3:20 sati prijavljena prometna nesreća u kojoj je sudjelovao teretni vlak koji se kretao iz smjera Čapljine prema Mostaru i dalje prema Sarajevu, potvrđeno je iz MUP-a Hercegovačko- neretvanske županije (HNŽ) za Hercegovina.info.

Kako smo već objavili, pet vagona teretnog vlaka iskočilo je iz tračnica i prevrnulo se u mostarskom naselju Opine. U ovom slučaju nije bilo ozlijeđenih osoba, a nastala je velika materijalna šteta. Teret iz jednog od vagona probio je zaštitnu ogradu jedne autopraonice koja se nalazi uz prugu.

Inače, vlak Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) je prevozio šećer za industrijske potrebe.

Kako smo saznali na mjestu ove nesreće, jedan od vagona je iskočio iz tračnica nekih 500 do 1000 metara prije, a dokaz tomu su uništeni pragovi na pruzi.

Dolaskom do krivine i nagiba, vagon koji je iskočio gubi ravnotežu i prevrće se, a potom povlači još četiri vagona. Kod većine izvrnutih vagona oštećeno je podvozje, a također oštećen je i dio pruge, odnosno tračnica na tom potezu (teretna stanica na Bišću polju - Opine), te će normaliziranje željezničkog prometa između Čapljine i Mostara (odnosno između Hrvatske (Ploče) i Bosne i Hercegovine) potrajati i nekoliko dana dok se sve sanira.

Željeznička nesreća opine

Očevid su, po naredbi dežurne tužiteljice, uradili službenici PU Mostar, a službenici iste uprave osiguravaju mjesto događaja do kompletnog završetka očevidnih radnji. Osim policije, očevid rade i vještaci prometne struke zaduženi za željeznički promet, predstavnici ŽFBiH, te Tužiteljstva.

Kako doznaje reporter Hercegovina.info sa mjesta događaja, čeka se dolazak stručnog vještaka iz Sarajeva. Tek nakon toga ide uklanjanje lokomotive i vagona koji su ostali čitavi, pa uklanjanje tereta, dizanje izvrnutih vagona a onda i remont pruge (šine i pragovi).

Šteta je po svemu sudeći višemilijunska, kako izravna, tako i neizravna, a sutra se očekuje očitovanje JP Željeznice FBiH sa više detalja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.