RATNI ZLOČINI U VISOKOM Potvrđena optužnica protiv šestorice pripadnika Armije RBiH

Sud BiH
Ilustracija/BIRN

Sud Bosne i Hercegovine je 11. listopada potvrdio optužnicu Tužiteljstva BiH koja optužene Zijada Kadrića, Hajrudina Halilovića, Asima Hamzića, Miralema Čengića, Samira Selimovića i Amira Murtića tereti za počinjenje kaznenog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prenosi Klix.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u razdoblju od svibnja do kraja 1992. godine, u selima i naseljima s većinskim srpskim stanovništvom, u prostorijama PS Visoko, TO Gračanica Visoko te u zatočeničkom objektu – logoru koji se nalazio u kasarni „Ahmet Fetahagić", na području općine Visoko, kao pripadnici Armije RBiH postupali protivno odredbama međunarodnog prava.

Kako se navodi u službenom priopćenju Suda BiH, optuženi Zijad Kadrić upravnik zatočeničkog objekta - logora koji se nalazio u navedenoj kasarni i pripadnik Općinskog stožera TO Visoko Armije BiH, potom Hajrudin Halilović kao pripadnik OS Armije BiH General stožera, Asim Hamzić kao pripadnik SJB Visoko i zapovjedništva stožera TO Visoko, Miralem Čengić pripadnik diverzantskog - izviđačkog voda i Vojne policije Visoko, Samir Selimović pripadnik diverzantsko-izviđačkog voda Visoko i Amir Murtić pripadnik diverzantsko-izviđačkog voda i voda Vojne policije Visoko te terete da su postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i dopunskih protokola I i II uz Ženevske konvencije.

"Prema navodima optužnice, u zatvaranju i zlostavljanju u navedenom logoru, u razdoblju od oko osam mjeseci, bilo je više stotina civila sa područja Visokog i okoline koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uslova, u neuvjetnim i pretrpanim prostorijama gdje su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, različitim oblicima psihičkog i fizičkog zlostavljanja", priopćeno je ranije iz Tužiteljstva BiH.

Radnje koje se osumnjičenim osobama stavljaju na teret opisane su u 109 tačaka i podtačaka optužnice koju će tužiteljstvo dokazivati pozivanjem 90 svjedoka i stručnih vještaka i ulaganjem većeg broja dokaznih materijala.