Ratni zapovjednik Armije BiH o mogućem ratu

Sefer Halilović
Ratni zapovjednik Armije Bosne i Hercegovine Sefer Halilović ocijenio je kako je sasvim moguć novi oružani sukob u BiH ukoliko vlasti Republike Srpske ustraju u nakani provedbe referenduma, najavljenog za 25. rujna, unatoč zabrani Ustavnog suda BiH.
U razgovoru, kojega je u ponedjeljak navečer emitirala komercijalna sarajevska televizija TV 1, Halilović je izjavio kako bi se provedbom referenduma predsjednik RS-a Milorad Dodik »opasno približio crvenoj crti« koja znači kraj Daytonskog sporazuma.

Referendum bi, smatra Halilović, označio demontiranje sporazuma kojim je 1995. okončan troipolgodišnji rat u BiH, a time bi ujedno nastupilo pravno stanje kakvo je bilo na snazi prije toga.

»Mi se tada vraćamo na Republiku BiH«, kazao je Halilović, koji je 1992. i 1993. obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera Armije BiH, a sada je lider Bosanskohercegovačke patriotske tranke (BPS).

Razlika u odnosu na tadašnje i sadašnje vrijeme je, kako je istaknuo, to što više nema JNA, a Srbija nije u prilici pomagati bosanske Srbe kako je to činila u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, nema više dogovora »Tuđman-Milošević o podjeli Bosne«, a i Crna Gora se izdvojila.

»Republika Srpska se po svim parametrima može održati deset do petnaest dana u nekom sukobu«, ocijenio je umirovljeni general Armije BiH.

Dodiku je uputio apel da se razgovara ako treba i stotinu godina umjesto da se ratuje, no istodobno je poručio kako bi predsjedniku RS moralo biti jasno da pokušaj cijepanja BiH »neće proći s mirom«.

Bivši načelnik Glavnog stožera Armije BiH odgovorio je potvrdno na pitanje postoji li dovoljno ljudi u BiH na svim stranama koji su spremni ponovno ratovati.

Cijelu priču o referendumu Halilović je opisao kao izvrsnu predizbornu temu kojom je Dodik praktično matirao oporbu u entitetu uoči općinskih izbora u BiH, zakazanih za 2. listopada.

Hina