RAD OD KUĆE 33-godišnjak iz BiH zgrnuo 60 tisuća maraka računalnom prijevarom

RAD OD KUĆE 33-godišnjak iz BiH zgrnuo 60 tisuća maraka računalnom prijevarom

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Asmira Mulaja, rođenog 1988. godine, iz Živinica, državljanina BiH. Optuženi se tereti da je, u vremenskom razdoblju od mjeseca listopada 2012. godine do mjeseca veljače 2016. godine, u cilju stjecanja protivpravne imovinske koristi, organizirao međunarodnu grupu iz više zemalja EU radi počinjenja kaznenih djela međunarodnog prometa opojnih droga, oštećenje računalnih podataka i programa i pranja novca, priopćilo je državno Tužiteljstvo. 

Optuženi je, radi neovlaštenog prometa opojnih droga, na ilegalnom narko-tržištu na internetu osnovao dva “foruma” na njemačkom govornom području, na kojim se vršila nezakonita međunarodna prodaja i kupovina opojnih droga „marihuana“ i „ekstazi“.
 
Prema navodima optužnice, optuženi je na svom računaru posjedovao računarske programe čije posjedovanje nije dozvoljeno, kao i podatke koji su stvoreni i prilagođeni za učinjenje kaznenog djela, zaprimao uplate novca kriptovalutama, kao i putem Western Uniona, te je novcem koji je pribavio na nezakonit način kao imovinsku korist, raspolagao i upotrijebio ga u njemu poznate svrhe.
 
Prema prikupljenim dokazima, optuženi je koordinirao rad drugih osoba u lancu koje su djelovale iz različitih država EU, te posredovanjem u prodaji opojne droge, kao i upotrebom specijalističkih programa za tzv. "fishing" i prijevare sa bankovnim karticama i sredstvima plaćanja putem interneta, ostvario nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.436,05 KM, a koji novac mu je uplaćivan putem Western Union transakcija u inozemstvu i na teritoriju BiH.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH i kazneno djelo oštećenje računalnih podataka i programa iz člana 393. stav 5. KZ-a Federacije BiH i kazneno djelo pranje novca iz člana 209., sve u vezi sa članom 53. KZ-a BiH.
 
U radu na ovom složenom predmetu visokotehnološkog kriminala, Tužiteljstvo BiH vodilo je uporednu istragu sa partnerskim institucijama više zemalja EU, te ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju sa institucijama za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i saradnju sa Odjelom za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u RS i FUP-u, koji su pružili značajnu pomoć u radu na ovom predmetu.
 
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.