RAD DOMA ZDRAVLJA U LJUBUŠKOM Sedmero primljeno bez javnog natječaja, a svi zaposleni imaju isto radno vrijeme

Dom zdravlja Ljubuški

Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine objavio je izvješće o Domu zdravlja iz Ljubuškog, a u njemu su naveli više mišljenja s rezervom te posebno istaknuli pažnju na pitanja sumnjivih zapošljavanja i vjerodostojnost radnog vremena unutar te zdravstvene ustanove.

Sedam zaposlenih bez procedure objavljenog javnog natječaja

U radni odnos na određeno vrijeme primljeno je sedam novih zaposlenika, a ono što su revizoru utvrdili je sporna natječajna procedura, odnosno da su zaposleni mimo zakonskog temelja. 'Sedmorka' je zaposlena na temelju Zakona o radu Županije Zapadnohercegovačke, kojim nije reguliran način prijema kod zapošljavanja na određeno ili neodređeno radno vrijeme, a što nije u skladu s federalnim Zakonom u radu.

Također, utvrđeno je i da se vođenje evidencija o radnom vremenu vrši na način da je kod svih radnika iskazano identično vrijeme početka i kraja radnog vremena, kao i vrijeme korištenja pauze u tijeku rada što je kod revizora pobudilo sumnju u njihovu vjerodostojnost. 

Od ostalih istaknutih pitanja provedene revizije stoji i da Zakon o zdravstvenoj zaštiti Županije Zapadnohercegovačke nije usklađen s federalnim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u dijelu kojim je definirano da direktor zdravstvene ustanove mora imati znanje o zdravstvenom menadžmentu koje se dokazuje certifikatom o obavljenoj edukaciji, odnosno završenom specijalizacijom ili postdiplomskim studijem iz zdravstvenog menadžmenta.

Dom zdravlja Ljubuški

Stvari koje su ostavile prostora za mišljenje s rezervom

U izvješću se također navodi da revizori nisu mogli potvrditi iskazanu vrijednost zemljišta od 986 tisuća maraka budući da je izvršeno uvećanje vrijednosti zemljišta u korist revalorizacijskih rezervi i kapitala, iako internim aktom nije definiran model mjerenja zemljišta nakon početnog priznavanja. 

U nastavku stoji i da nije proveden sveobuhvatan popis kapitala, obveza i odgođenih prihoda, kao ni usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem utvrđenim popisom kao i da nisu poduzete aktivnosti u skladu s odredbama zaključenih ugovora koje se odnose na obračun ugovorenih penala za kašnjenja u slučaju neispunjenja preuzetih obaveza dobavljača u utvrđenim rokovima. To ukazuje da nije osigurano praćenje izvršenja obaveza dobavljača prilikom nabavke roba i usluga u vrijednosti od 118.030 KM u skladu s ugovorima zaključenim na temelju Zakona o javnim nabavkama.

Prihodi i rashodi ljubuškog Doma zdravlja

Prihodi iz ugovora sa kupcima iskazani su u iznosu od 5.886.045 KM i čine 93,76% ukupnih prihoda. Najznačajniji prihodi od pruženih usluga ostvareni su sa Zavodom za zdravstveno osiguranje ŽZH (5.443.844 KM), prihoda iz Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu za potporu rada Hospicija (100.000 KM), prihoda iz Proračuna Grada Ljubuškog za 2022. godinu (20.000 KM), prihodi od participacija za pružene zdravstvene usluge (111.236 KM), prihodi od izdavanja liječničkih potvrda (62.197 KM), prihodi od sanitarnih pregleda (70.765 KM), prihodi od sistematskih liječničkih pregleda (22.409 KM).

Dom zdravlja Ljubuški

Ukupni rashodi iskazani su u iznosu od 6.224.763 KM, što je za 250.373 KM više u odnosu na rashode iz 2021. godine, a najveći dio povećanja rashoda odnosi se na povećanje troškova plaća i ostalih osobnih primanja.

Dom zdravlja Ljubuški

Izvjeće neovisnog revizora daje se na osnovu provedene financijske revizije, koja obuhvaća reviziju financijskih izvješća i reviziju usklađenosti aktivnosti, financijskih transakcija i informacija s relevantnim zakonima i drugim propisima.

Revizija ljubuškog Doma zdravlja obuhvaća stanje bilance na dan 31. prosinca 2022. godine te bilancu uspjeha i izvješće o ukupnom rezultatu za razdoblje od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022. godine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.