PULJIĆ Za Amerikance je plinovod crvena crta, a Čović se poigrava s njom kao igrač na žici

Dragan Čović

Novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere Balkans iz Washingtona za Dnevni list govorio je o mnogim aktualnim političkim temama, kako u BIH, tako i zemalja u okruženju. Puljić smatra da je Čović blizu crne liste. 

Vi ste u jednoj od svojih objava na društvenim mrežama nedavno napisali ‘…neka se pripreme Čović i Sebija Izetbegović’, kao i da je američka administracija sankcije trebala nametnuti već krajem prošle godine. Kakve su vaše najnovije informacije o tome?

Puljić: Da, to je bilo planirano ranije učiniti. Čović, kao i obično, pokušava iskliznuti iz nečijih ruku koje ga ne miluju, ali Amerikanci ga dobro poznaju. On je već trebao otići s vlasti, a znam zasigurno da postoji mlađa struja u HDZ-u kojoj je na vrh glave njegovog diktatorskog vladanja unutar stranke i bliskosti s Dodikom što za SAD automatski znači i bliskost s Rusima. Upravo ta struja u HDZ-u ima američku potporu. Sankcije su spremne, u nečijoj su ladici i mogu biti aktivirane svakog trenutka. Treba znati da su sankcije dugotrajna pojava da one ništa ne rješavaju brzo, ali mogu imati dugotrajne posljedice.

Čoviću se spočitava blokada i odugovlačenje izgradnje plinovoda Južna interkonekcija jer želi da projekt u Hercegovini vodi novo poduzeće, dok je američki veleposlanik već nekoliko puta kazao kako to treba biti sarajevski BH GAS. Čovića je prozvao da slijedi osobne interese, a slično je kazao i O’Brien. S druge strane, Hrvatski narodni sabor (HNS) čiji je predsjednik Čović, izašao je s tvrdnjom o korupciji u BH GAS-u što nije neistina, ali se i pravdao kako podržavaju Južnu interkonekciju i jačanje odnosa sa SAD-om, dok je sam Čović nedavno kazao kako “nije politički naivan” te da postoji mogućnost da “netko iz Sarajeva, primjerice, prekine dovod plina Posušju”. I dok se tako vrtimo u krug, Gazprom i dalje doprema ruski plin u RS, a daleko najveći potrošač je Federacija, odnosno, Sarajevo, (oko 250 milijuna kubnih metara za FBiH, a oko 50 milijuna za RS), što znači da bi bez Sarajeva ovaj biznis bio neisplativ, te svako odugovlačenje pomaže ruskoj ekonomiji. Kako na ovo beskonačno nadmudrivanje gledaju Amerikanci?

Puljić:  Za Amerikance je taj plinovod crvena crta, a Čović se poigrava na njoj kao igrač na žici. No, ako Čović nema mrežu koja će ga sačuvati od pada s žice, onda on mora odustati. A, mislim da nema. Sjedinjene Države žele riješiti taj problem s plinom za sva vremena. Plin iz Azerbajdžana, Katara i SAD-a treba biti jeftinija zamjena za ruski plin. Tu nije u pitanju samo gospodarstvo nego i politika, jer ne žele vidjeti da netko u Srbiji ili u entitetu RS zavrne plin, recimo, Sarajevu kao najvećem potrošaču, kao što se to činilo u vrijeme opsade. Plinovod je veliki business, mnogo ljudi može dobiti kvalitetne poslove, osobito u zapadnoj Hercegovini. Neće Dragan Čović moći određivati tko će pokupiti “kajmak” zato što tu ima moćnijih igrača od njega. Što se BH gasa tiče, koja to kompanija u BiH nije korumpirana? S eventualnom korupcijom u toj kompaniji će se u koštac uhvatiti domaći političari uz američke instrukcije i potporu.

Zapadni Balkan odavno je okarakteriziran kao “bure baruta”. Međutim, nakon ruske agresije na Ukrajinu još veća pozornost je na Srbiji, Kosovu, BiH, a posebno zbog veza Aleksandra Vučića i Milorada Dodika s ruskim predsjednikom. Tko je ključni “igrač” ruskog utjecaja na Balkanu, Vučić ili Dodik?

Puljić:  Aleksandar Vučić je ključni igrač za cijeli Balkan. On je provjereni ruski igrač, a Amerikance laže i vara baš, onako, balkanski. Njima svašta priča … da je njegov život stalno u opasnosti, da se on obračunava s mafijom u Srbiji, da mu je sigurnost Srba na Kosovu najveći problem, a sam ih ugrožava kada šalje naoružane skupine na Kosovo. SAD i EU žele odvući Vučića od Rusije i zato mu idu “niz dlaku”- ponekad nesvjesni da gube time prijatelje. Mora im postati jasno da se Vučić neće promijeniti, kao što se nije mijenjao još od miloševićevskih dana. Njegov je cilj Velika Srbija. Tu mu je glavni saveznik Milorad Dodik koji je za SAD – baraba. Meni je smiješno čitati u balkanskim medijima da su Amerikanci izmislili Dodika. Ne, on se sam nametnuo kao rješenje na što su svi nasjeli, od Alije Izetbegovića i drugih u regiji, pa do Madeleine Albright. Da je u Skupštini BiH usvojen 2006. godine ‘Travanjski paket’, možda Dodik nikada ne bi postao problem kao što je sad.

Dodik je najavio skorašnji posjet ruskom predsjedniku Putinu, a čini se da od mađarskog premijera Orbana ipak nije dobio u potpunosti pomoć koju je tražio, a kako je financijska situacija u RS-u gora, to je njegova retorika oštrija te je nedavno na jednom skupu kazao kako je on “sljedbenik Karadžića” i da mu je “velika želja Velika Rusija”. Istodobno kako ste napisali, kupio je stan u Dubaiu. Može li se njegov “politički folklor” usporediti s nastupom bivšeg američkog predsjednika, sada ponovno kandidata za tu dužnost, Donalda Trumpa?

Puljić:  Stan u Dubaiu nije velik, ali je skup. Ima on puno veće stambeno rješenje u St. Petersburgu u Rusiji. Njemu ništa drugo nije preostalo nego da zaoštri svoju retoriku zato što gubi oslonac, što nema novaca za entitet, zato što se njegova kola kreću nizbrdo, a kočnice mu se istanjile. Priča budalaštine o ‘Velikoj Rusiji’ što je samo dokaz da tone sve dublje. Razlog je novac, a uzrok su američke sankcije. Da, mogu se usporediti Dodik i Trump. Doduše, jedan na brdovito-balkanskoj razini, a drugi na američko-globalnoj. I Vučić I Dodik bi bili jako sretni da Trump opet postane predsjednik, jer će moći kazati “ … ako američki predsjednik može vladati kao diktator onda možemo i mi.” Za zapadni Balkan bi jako loše bilo da Trump pobijedi na izborima u studenom.

Dodik je najavio skorašnji posjet ruskom predsjedniku Putinu, a čini se da od mađarskog premijera Orbana ipak nije dobio u potpunosti pomoć koju je tražio, a kako je financijska situacija u RS-u gora, to je njegova retorika oštrija te je nedavno na jednom skupu kazao kako je on “sljedbenik Karadžića” i da mu je “velika želja Velika Rusija”. Istodobno kako ste napisali, kupio je stan u Dubaiu. Može li se njegov “politički folklor” usporediti s nastupom bivšeg američkog predsjednika, sada ponovno kandidata za tu dužnost, Donalda Trumpa?

Puljić:  Stan u Dubaiu nije velik, ali je skup. Ima on puno veće stambeno rješenje u St. Petersburgu u Rusiji. Njemu ništa drugo nije preostalo nego da zaoštri svoju retoriku zato što gubi oslonac, što nema novaca za entitet, zato što se njegova kola kreću nizbrdo, a kočnice mu se istanjile. Priča budalaštine o ‘Velikoj Rusiji’ što je samo dokaz da tone sve dublje. Razlog je novac, a uzrok su američke sankcije. Da, mogu se usporediti Dodik i Trump. Doduše, jedan na brdovito-balkanskoj razini, a drugi na američko-globalnoj. I Vučić I Dodik bi bili jako sretni da Trump opet postane predsjednik, jer će moći kazati “ … ako američki predsjednik može vladati kao diktator onda možemo i mi.” Za zapadni Balkan bi jako loše bilo da Trump pobijedi na izborima u studenom, zaključio je Puljić.

Dragan Čović prije nekoliko dana u Mostaru se obraćao javnosti, vidno uznemiren posljedicama koje bi mogle nastupiti po njega nakon nekoliko jasnih poruka iz Amerike.