PUCANJ U PRAZNO Nakon otpora općina i gradova povučen HDZ-ov prijedlog oko naknada za hidroakumulacijske objekte

Hidroelektrana Mostar
Hercegovina.info

Propao je HDZ-ov pokušaj da po skraćenoj proceduri gurne prijedlog Zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, čime bi u konačnici politika zaštitila elektroprivrede kojima upravlja i u kojima uhljebljuje, na uštrb lokalnih sredina i vlastitog naroda. 

Prijedlog je povučen je s dnevnog reda današnje sjednice uz obrazloženje da Zastupnički dom o istome nije raspravljao, a neslužbeni razlog povlačenja ovog prijedloga je to što nisu imali većinu da ga usvoje, saznaje Hercegovina.info

Osim što su se istome usprotivili iz Konjica, Jajca i Prozor Rame i federalni ministar Željko Nedić istaknuo je mišljenje da bi trebalo pristupiti donošenju novog zakona koji bi uredio ovu oblast, a gdje bi nositelj izrade bilo upravo Federalno ministarstvo energije. 

Prošireni Kolegij Gradskog vijeća Konjic izdao je apel upućen Parlamentu Federacije BiH, naglašavajući potrebu da se Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, koji je podnio Klub zastupnika HDZ BiH-HNS u skraćenom postupku – ne nađe na dnevnom redu u predloženoj formi i proceduri.

Na izvanrednoj proširenoj sjednici Kolegija Gradskog vijeća Konjic, kojoj su nazočili zastupnici u Skupštini HNŽ i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji dolaze iz Konjica, zastupnici su izrazili zabrinutost zbog mogućih negativnih utjecaja predloženog zakona na prihode Grada Konjica. 

Protivila se i usmeno i pismeno Općina Prozor-Rama. 

"Govoreći o cilju koji je motivirao Klub zastupnika HDZ BiH, pitamo se je li  zastupnicima HDZ BiH – HNS bitnije da 2300 zaposlenih u EP HZ HB imaju velike plaće na račun građana potrošača, ili da se hrvatskom stanovništvu u Ravnom, Stocu, Čapljini, Mostaru, Rami, Jajcu, Grudama, a tako i u Jablanici i Konjicu, uskrati korist od onog što im je uzeto i tako ih se još više raseli? I do sada, a to ljudi znaju, općina je dosta energije i vremenu potrošila na sudske sporove s elektroprivredama oko primjene ovog zakona i znaju da je općina dobila ove sporove s velikim kamatama. Ali neka svi znaju i to neodgovorno ponašanje rukovodstva navedenih elektroprivreda građani plaćaju kroz svoje račune za struju", kazao je za Ramski vjesnik Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor-Rama.

Sličnog su stajališta bili i u Jajcu. 

"Prema sadašnjem zakonu i u skladu s ranijim iskustvima možemo planirati prihode po tom osnovu, a prema HDZ-ovom prijedlogu mi ne bi nikad znali kad će Vlada i kad će Parlament posegnuti za nekim promjenama. Mislim da se mora kontaktirati općine kojih se to tiče. Moji suradnici i ja smo dosta razmišljali što bi mogao biti motiv ovakvog iznenadnog prijedloga, ali nismo mogli doći do nekog racionalnog objašnjenja osim da prema mišljenju HDZ-a ova sredstva najviše koriste zajednice na čijem čelu nisu njihovi kadrovi. Naravno, žele i da ta sredstva ostanu u Elektroprivredama koje su pod njihovom kontrolom. Svaka Vlada bi trebala razmišljati i o interesima lokalnih zajednica, a ovdje ne vidim takve obrasce ponašanja", istaknuo je ranije za Hercegovina.info Edin Hozan, načelnik Jajca.

Klub zastupnika na čelu s Mladenom Boškovićem uputio je 'Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata – skraćeni postupak'. 

Ovim prijedlogom žele nadležnosti oko naknada prebaciti na Vladu FBiH i federalni Parlament, odnosno zaobišao bi se FERK koji je određivao cijene, ali i potrebna suglasnost gradova i općina kao što je bila dosadašnja praksa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.