Prvi zaraženi koronavirusom u Trebinju stariji muškarac, utvrđuju se kontakti

Bolnica doktori
Ilustracija / hercegovina.info

Na području grada Trebinja potvrđen je prvi slučaj infekcije novim koronavirusom, a zaraženi stariji muškarac je trenutno stabilnog zdravstvenog stanja.

Direktorica Bolnice u Trebinju Ljubica Miljanović danas je pojasnila novinarima da je taj pacijent 7. travnja smješten na izolacijsko odjeljenje trebinjske bolnice, sa respiratormim simptomima, nakon čega je testiran.

"Pacijent je na našem odjeljnju na hospitalizaciji i stabilnog je općeg stanja", rekla je Miljanović precizirajući da taj pacijent ima kroničnu opstruktivnu bolest pluća i druge komorbiditete.

Prehodno je boravio na jednoj od klinika banjalučke bolnice, a nadležbe službe će ispitati kontakte te osobe kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. 

Miljanović je pojasnila da je ta zdravstvena ustanova spremna da pruži sve usluge oboljelim od koronavirusa te da su sve higijensko-epidemiološke procedure ispoštivane.

Nakon sjednice gradskog Stožera za izvanredne situacije, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je pozvao da se smanje socijalni kontakti građana te poštuju sve mjere za suzbijanje koronavirusa.

Rekao je da nema mjesta panici, jer su poduzete mjere u tom gradu kao i da su imali pozitivne na koronavirus i u prethodnim danima.