PRVI SLUČAJ SVINJSKE KUGE U ZAPADNOJ HERCEGOVINI U selu Jare kod Širokog eutanizirane 103 svinje

svinjska kuga

Portal Hercegovina.info ekskluzivno doznaje kako se na području Županije Zapadnoherecegovačke krajem 2023. godine pojavio prvi službeno zabilježen slučaj afričke svinjske kuge.

Iako je zapadna Hercegovina dugo odolijevala ovoj bolesti koja se pojavljuje kod svinja, jedan slučaj afričke svinjske kuge ipak je zabilježen na području ŽZH  Upravi za inspekcijske poslove prijavljen je 29.12.2023. godine temeljem analitičkog izvješća Veterinarskog instituta u Sarajevu.

Hercegovina dugo odolijevala ovoj bolesti

Dok su se na području Trebinja i Nevesinja već likvidirale brojne svinje iz stočnog fonda, svinjokolja u zapadnim dijelovima Hercegovine prošla je mirno i sigurno.

Međutim, jedan slučaj koji je izbio na farmi svinja vlasnika M.Z. iz sela Jare pored Širokog Brijega ipak je uznemirio tamošnju javnost.

Zaraza izbila u selu Jare

"Na farmi se u trenutku otkrivanja bolesti nalazilo 57 svinja i to po kategorijama 2 rasplodne krmače, 2 nerasta, 13 tovnih svinja, te 40 prasadi za koje je usmeno i zapisnički vlasniku naložena eutanazija istih preko ovlaštene veterinarske organizacije, što je isti dan i izvršeno", objasnili su za Hercegovina.info inspektori Uprave  za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke.

svinjska kuga

Zanimalo nas je i gdje su nakon toga odloženi leševi eutanaziranih svinja.

"Nakon obavljene eutanazije predmetnih životinja, veterinarska inspekcija je usmeno i zapisnički naložila neškodljivo uklanjanje istih na licu mjesta u krugu objekta farme u za to pripremljenoj iskopanoj jami grobnici, dovoljne dubine i širine, sukladno zakonskim i podzakonskim aktima koji daju mogućnost neškodljivog uklanjanja lešina životinja zakopavanjem na licu mjesta zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti, što je u ovom konkretnom slučaju i primijenjeno, uz mjere dezinfekcije same jame i okolnog prostora. Naloženo je vlasnik životinja izvršio uz ovlaštenu veterinarsku organizaciju koja je obavila eutanaziju i sve potrebite mjere dezinfekcije i uz nadzor županijskih veterinarskih inspektora" glasio je odgovor ispektora.

Vlasnik bez nadzora zakopao 46 svinja

Doznajemo i kako se prije navedenog datuma izbijanja afričke svinjske kuge, ona pojavila na ovoj farmi, čega je vlasnik bio svjestan, te je na svoju ruku bez nadzora zbrinuo 46 lešina uginulih životinja zakopavanjem prije samog službenog zaprimanja prijave zarazne bolesti.

To je ipak priznao inspektorima prilikom posjete farmi, pa mu je naloženo da sanira i to mjesto na koje je ukopao leševe.

"Jedan dio uginulih životinja je bio zakopan na čestici u vlasništvu vlasnika obiteljskog imanja u blizini farme, odnosno na drugoj lokaciji u odnosu na lokaciju eutanaziranih životinja, dok je dio uginulih životinja zakopan na lokaciji gdje su neškodljivo uklonjene eutanazirane životinje. S obzirom na činjenicu da ta lokacija zakopanih uginulih životinja, za koju je veterinarska inspekcija naknadno dobila informaciju o postojanju iste,  nije bila u potpunosti sanirana, županijska veterinarska inspekcija je naložila vlasniku dodatno zakopavanje predmetne lokacije jame grobnice uz posipanje vapnom i sve mjere dezinfekcije preko ovlaštene veterinarske organizacije, što je i izvršeno" potvrdili su inspektori za portal Hercegovina.info

U HNŽ nije zabilježen nijedan slučaj ove bolesti

Hercegovačkoneretvanska županija jedina je koja se uspjela potpuno zaštititi od ove bolesti, te u njoj do danas nije zabilježen niti jedan slučaj, što je za naš portal potvrdio i novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ, Mario Jurica.

Afrička svinjska kuga je iznimno zarazna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Iako je bezopasna za ljude, može biti smrtonosna za svinje i ima ozbiljne društveno-ekonomske posljedice u zahvaćenim područjima. Područja pogođena afričkom svinjskom kugom bilježe osjetne financijske gubitke, ograničenja u pogledu izvoza životinja i mesa, te troškove koje donose mjere za suzbijanje bolesti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Pretpostavlja se kako je virus afričke svinjske kuge u Bosnu i Hercegovinu stigao iz Srbije, prvi slučaj je zabilježen u lipnju 2023 godine.

Podsjetimo se, afrička svinjska kuga stigla je u Bosnu i Hercegovinu krajem lipnja ove godine. Prvo žarište zabilježeno je u općini Šamac, da bi se potom proširila širom Semberije

Točan broj eutanaziranih svinja u BiH od pojave ove bolesti sredinom 2023. zbog različitih entitetskih i županijskih razina inspekcijskog nadzora poznat, ali riječ je o desecima tisuća jedinki.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.