SVINJOKOLJA U HERCEGOVINI Izbjegli smo afričku svinjsku kugu, ali poskupljenje mesa je neizbježno

Svinjokolja 2023
facebook

Sa najavom meteorologa da od početka sljedećeg tjedna kreće zahlađenje, brojni Hercegovci počeli su planirati ovogodišnju svinjokolju.

Iako ukorijenjena tradicija, nakon koje brojna domaćinstva osiguravaju sebi slaninu, pršut, umbul, krvavice, svinjsku mast, čvarke i kobasice nije prekidana stotinama godina, zbog pojave Afričke svinjske kuge u susjedstvu pojavila se bojazan od toga što će se dogoditi sa ovogodišnjom svinjokoljom u ovom dijelu Hercegovine i hoće li je uopće biti.

Međutim, kako saznajemo, hercegovački svinjogojci dobro su se pripremili vidjevši situaciju u ostatku BiH i u susjednim Hrvatskoj i Srbiji, te na području Hercegovačkoneretvanske i Zapadnohercegovačke županije nije zabilježen niti jedan slučaj ove bolesti.

Novinar portala Hercegovina.info kontaktirao je Veterinarski zavod HNŽ sa upitom za smjernice o postupanju građana za vrijeme svinjokolje.

Veterinarski zavod izdao smjernice

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Afrička svinjska kuga je smrtonosna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus uzročnik ove bolesti je bezopasan za ljude, ali uzrokuje značajne socioekonomske poremećaje zbog gubitka životinja, ograničenja na izvoz životinja i mesa te troškova mjera kontrole.

Građani bi posebno trebali obratiti pažnju na sljedeće znakove kod svinja:
- povišena tjelesna temperatura
- gubitak apetita ili težine
- gubitak energije
- povraćanje
- dijareja
- crvenilo kože
- krvarenja

Ukoliko primijetite neke od ovih kliničkih znakova, odmah kontaktirajte nadležnu veterinarsku stanicu.

Neophodno je također:
- čistiti i dezinficirati svoju obuću i radnu opremu. 
- držati domaće svinje u kontroliranom prostoru kako ne bi dolazile u kontakt s divljim svinjama
- osigurati da stočna hrana i svinje dolaze iz pouzdanih izvora.

Uzgajivači pravovremenom reakcijom spasili sezonu

Uzgajivači svinja u ove dvije županije zadovoljni su stanjem, s obzirom kako je moglo biti.

Ivan Pavković iz Mesne industrije Šišović kaže kako će kod njih situacija biti slična kao i prethodnih godina, uz veće mjere predostrožnosti, kao i nešto više cijene.

"Na vrijeme smo uveli mjere, pridržavali se svih pravila, malo smo imali sreće a malo smo naučili i iz iskustava Hrvatske i Posavine, te jednostavno zaustavili sav doticaj, dolazak i transport svinja, tako da smo očuvali zdrav fond", govori Pavković za Hercegovina.info

Svinjokolja 2023

Iz Farme svinja Vjeko iz Rakitna kažu kako je i kod njih situacija slična kao i zadnjih godina. Dosad nisu naišli na probleme, a prodaja nije pala.

"Nema kod nas nikakvih problema, bit će sve isto kao i prethodnih godina, jedino je cijena malo skočila" rekli su za naš portal.

Cijena kilograma žive vage dosegnula 6 KM

A cijene će u odnosu na zadnjih nekoliko godina sigurno ići gore, potvrđuju nam svi proizvođači koje smo kontaktirali.

Prošle godine cijena po kilogramu žive vage iznosila je 4,5 do 5 KM dok će ove godine biti bliža 6 KM po kilogramu.

Ivan Pavković iz Šišovića kaže kako će do poskupljenja doći, premda još nisu formirali konačnu cijenu.

"Cijene nisu direktno vezane za svinjsku kugu nego jednostavno kroz poskupljenje svega, energenata, hrane i opreme, moralo je doći i do poskupljenja svinjskog mesa", govori on.

I dok se svi uvjeti za održavanje uspješne svinjokolje po hercegovačkim selima i zaseocima ostvaruju, kupci se ipak žale kako je kupnja cijele svinje od obiteljske tradicije i obveze da se pripremi i osuši za zimu postala luksuz.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.