AFRIČKA SVINJSKA KUGA U ISTOČNOJ HERCEGOVINI Najveći broj zabilježen je u Nevesinju

Svinjska kuga u istočnoj Hercegovini, najveći broj slučajeva u Nevesinju
Hercegovina.info

U Istočnoj Hercegovini situacija s afričkom kugom među zaraženim svinjama trenutno je pod kontrolom, ali nadležni prate situaciju i poduzimaju neophodne korake kako bi spriječili dalje širenje bolesti. Do sada je evidentirano preko 70 zaraženih svinja. Najveći broj zabilježen je u Nevesinju, gdje je do sada evidentirano 28 slučajeva.

"Situacija je takva da imamo zaražene svinje u Nevesinju, locirali smo ta žarišta i danas popodne ili ujutru uradit će se eutanazija tih zaraženih svinja. Sva ta imanja su obilježena i nalaze se u karanteni. Sve svinje su uzorkovane, dobili smo nalaze i radimo dalje po tehničkim smjernicama u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, inspekcijom i institutom. Mi pratimo i ostale kontakte i ostale slučajeve, sem ovih nemamo informacija o zarazi svinjske kuge, mi i dalje radimo aktivno što je do nas", istaknuo je za Hercegovina.info Aleksa Grahovac, šef odsjeka za inspekcijske poslove u Nevesinju.

Svinjska kuga u istočnoj Hercegovini, najveći broj slučajeva u Nevesinju

Kako je utvrđeno, afrička kuga iz Nevesinja proširila se i u općine Berkoviće, Ljubinje, Gacko i Bileću. Prema navodima nadležnih u Bileći, situacija je trenutno pod kontrolom. Zabilježeno je sedam slučajeva zaraženih svinja u tri domaćinstva.

"Svinjska kuga se pojavila oko 27. rujna ovdje u Bileći. Nadležne institucije su na vrijeme obavile svoj posao, izašle su na teren, izvađeni su uzorci kod svinja na koje se sumnjalo da su zaražene. Svinje koje su bile pozitivne eutanazirane su i zakopane na odgovarajućim lokacijama. Kasnije su urađeni testovi i za druge svinje koje su bile u kontaktu sa zaraženima, i ti nalazi su negativni, tako da se nadamo da neće više biti širenja na našem području", rekao je Nikola Bajović, zamjenik načelnika općine Bileća.

Svinjska kuga u istočnoj Hercegovini, najveći broj slučajeva u Nevesinju

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, afrička kuga zabilježena je u Istočnoj Hercegovini u 24 domaćinstva. Također, primijećeno je da su zaražene svinje nelegalno prevožene i prodavane, zbog čega su najavljene kaznene prijave protiv svih sudionika u ovoj trgovini. Iz Civilne zaštite Nevesinje ističe da su formirali lokalni krizni centar i da su spremni za sve aktivnosti koje se trebaju obavljati.

Podsjetimo se, afrička svinjska kuga stigla je u Bosnu i Hercegovinu krajem lipnja ove godine. Prvo žarište zabilježeno je u općina Šamac, da bi se potom proširila širom Semberije. Zbog ove neizlječive zarazne bolesti eutanazirano je desetke tisuća svinja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.