FOTO  Proveli smo Badnji dan u jednoj hercegovačkoj obitelji

badnjak u obitelji soldo

Danas je Badnjak, dan koji nas uvodi u čaroliju Božića, jednog od najvećih i najljepših kršćanskih blagdana. U ovoj posebnoj atmosferi, okupljamo se s obitelji i prijateljima kako bismo zajedno dijelili radost i ljubav. Portal hercegovina.info, proveo je nedjeljno poslijepodne kod obitelji Soldo da iz prve ruke doživimo kako jedna hercegovačka obitelj obilježava ovaj poseban dan.

Rano ustajanje

Ova simpatična i članovima bogata obitelj, prava je hercegovačka. Otac Mirko i majka Natalija imaju četiri kćeri, Ivanu, Andreu, Manuelu i Martinu, a svoju obiteljsku kuću sagradili su u Ograđeniku pored Čitluka. Andrea se ne tako davno udala, tako da ih je sada samo petero.

„Na Badnjak se ustajemo vrlo rano, jer dan je kratak za sve ono što obično planiramo napraviti. Doduše, koliko god ponekad bilo teško shvaćam koliko su ovi trenuci dragocjeni, jer sa sobom nose vrijedne uspomene koje ću nositi do kraja života“, ispričala nam je Manuela.

Poseban dan

Kako smo iz razgovora saznali, kod njih se dan uoči Božića ne obilježava samo Badnjak, Mirko također ima i rođendan, tako da ova obitelj svake godine radi dvostruko slavlje. „Taj dan obavezno prije ručka navrati dosta rodbine i prijatelja, tako da svi skupa provedemo neko vrijeme prije nego krene dan“, dodala je.

Nakon doručka cijela obitelj preuzima svoje obaveze i kreću u akciju.

„Tata je taj koji odlazi u šumu usjeći badnjak. Iako običaj nalaže da glava obitelji ili neki od starijih muških članova sa sobom vodi mušku djecu kako bi odabrali drvo za badnjak, kod nas je situacija malo drugačija jer moj tata nema sina, nego čak četiri kćeri. Doduše, sad nas je tri jer se Andrea udala. Bilo kako bilo jedna od nas mu ide pomoći“, kazala je Ivana.

Slastice, sarme i šaran

Za to vrijeme u obiteljskoj kući odvijaju se ozbiljni radovi. „Mama i starije sestre obično rade kolače, odnosno završavaju ono što nisu stigle. Otkako je seka Ivana pokazala veliku zanimaciju za izradu slastica, ona je nekako taj zadatak preuzela na sebe. Pripremamo namirnice za sutrašnji ručak, motamo sarme, ali i spremamo što ćemo jesti za večeru“, dodala najmlađa Martina.

Kako dan polako klizi prema kraju i kako obavljaju posljednje zadatke po kući, drugi članovi obitelji polagano stižu. „Kod nas je tradicija da na Badnji dan okupimo cijelu užu obitelj mog oca, stvarajući jedinstvenu atmosferu u kojoj nas ima zaista mnogo, od najmanjih do najvećih. Svi zajedno dijelimo trenutke radosti, smijeha i ljubavi. Ono što me osobito ispunjava i čemu se najviše veselim je trenutak unošenja badnjaka. Osjećaj kada svi stojimo zajedno, okupljeni oko tog simbola, jednostavno je neopisiv. To je trenutak kada se osjeti snaga obiteljske povezanosti, kada su svi usmjereni prema istom cilju – dijeljenju ljubavi i radosti u srcu obitelji“, ispričala nam je Manuela.

„Koliko zrna ovog kukuruza, toliko svima vama Božjeg blagoslova“

Obitelj je stajala okupljena pored kamina, a ubrzo se na vratima našao Mirko koji je pozdravio sve okupljene riječima: „Hvaljen Isus, na dobro vam došla Badnja večer.“ Ostali članovi obitelji odazivali su mu se s odgovorom: „I s tobom Bog dao zajedno.“ Natalija je potom uzela bokalić blagoslovljene vode i škropaljkom poškropila sve prisutne. Na samom kraju svi su u ruke uzeli šaku kukuruznog zrnja i prosuli ga po Mirku uz riječi: „Koliko zrna ovog kukuruza, toliko svima vama Božjeg blagoslova“.

Nakon toga krenula je molitva. Sve je započelo s molitvom Anđeo gospodnji, nakon toga molili su sedam Očenaša, Zdravo Marija i Slava Ocu na čast sedam radosti Blažene Djevice Marije, kao i pet Očenaša na čast pet rana Isusovih.

Potom su svi sjeli za obiteljski stol kako bi uživali u bogatoj trpezi.

„Svake godine s nestrpljenjem očekujem Badnjak, a jedan od razloga je to što mi je to jedna od rijetkih prilika kad mogu uživati u mom najdražem jelu – „Pijanom šaranu“. To je posebna mala obiteljska tradicija koju svi s radošću njegujemo. U mojoj se obitelji obično na Badnji dan posti, ali evo ove godine je bila malo drugačija situacija. S malo uvjeravanja, uspjela sam nagovoriti ostale da popuste, tako da ćemo večeras ipak uživati u ovoj poslastici“, pohvalila se Ivana.

Obitelj se nastavila družiti sve do kasnih večernjih sati, a onda su se polagano uputili prema crkvi kako bi zajedno otišli na Polnoćku.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.