PROMJENA U GRADSKOM VIJEĆU MOSTARA Novi vijećnik dolazi iz NES-a i ima priliku zakomplicirati živote SDA i HDZ

Gradsko vijeće Mostar
Hercegovina.info

Sutrašnja sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara bit će posvećena raspravi o izvršenju gradskog proračuna za proteklih devet mjeseci 2023. godine, te razmatranju izmjena i dopuna Proračuna za 2023. i nacrta Proračuna za 2024. godinu.

Na dnevnom redu je i polaganje zakletve novog vijećnika Ismara Beše, koji će zamijeniti Adila Šutu, bivšeg predsjednika Kluba Koalicije za Mostar. Šuta je preuzeo dužnost ministra financija u Vladi HNŽ, što ga automatski isključuje iz uloge gradskog vijećnika. Na mjestu predsjednika kluba Šutu će zamijeniti stranački kolega Mirza Drežnjak.

Promjena vijećnika bitno utječe na sastav Koalicije za Mostar, koja sada ima jednog vijećnika manje iz SDA, budući da novi vijećnik Bešo dolazi iz NES-a.

Ismar Bešo, NES

Koalicija za Mostar, sastavljena od 11 vijećnika koji dolaze iz SDA, DF i NES, zajedno sa 13 HDZ-ovih vijećnika, drži dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću, ključnu za prohodnost u odlučivanju o bitnim pitanjima poput proračuna i regulacijskih planova.

Međutim, postoji zabrinutost u SDA i HDZ-u o homogenosti i snazi Koalicije za Mostar, nakon odlaska Adila Šute.

Podrška vijećnika NES-a, Anela Kljake i Ismara Beše nakon posljednjih razmimoilaženja između SDA i NES-a, najprije prilikom formiranja Vlade HNŽ u koju je SDA ušla bez dotadašnjih partnera iz NES-a, a zatim i jučerašnjim preslagivanjem vlade Unsko Sanske županije iz koje je izbačen NES, kako bi SDA u partnerstvu sa strankama trojke dobila premijera. 

Ova situacija dodatno komplicira odnose unutar Koalicije za Mostar, te nije isključeno da NES svoje ogorčenje zbog izdaje dojučerašnjih partnera iz SDA prelomi baš na odlukama Gradskog vijeća Mostara u kojem zbog specifičnih pravila veće i važnije odluke moraju biti izglasane dvotrećinskom većinom.

Osim Koalicije za Mostar i HDZ-a, u Gradskom vijeću participiraju i  BH Blok koji čine SDP i Naša stranka, HRS, PMP, te neovisni vijećnici Velibor Milivojević i Boška Ćavar.

Bit će zanimljivo pratiti donoešnje novih odluka nakon odlaska Adila Šute koji je u ovom sazivu bio jedan od najaktivnijih vijećnika, ali i sigurna ruka i blizak suradnik predsjednika Gradskog vijeća, Salema Marića.

Od toga kakve će instrukcije od svoga predsjednika Nermina Ogreševića dobiti vijećnici iz NES-a, ovisit će brojne odluke vijeća na kraju 2023 i u 2024. godini.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.