SDA NA POTEZU Prvi čovjek NES-a zaprijetio zahlađivanjem odnosa sa SDA ako ne uvedu ovu stranku u Vladu HNŽ

Klajko, Ogrešević i Sefer Halilović

Ukoliko Narodni europski savez ne bude dio nove vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, to bi ugrozilo ukupne odnose ove partije i Stranke demokratske akcije, upozorio je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

Gostujući u programu TV N1 on je podsjetio da je “NES Hercegovački potpisao sporazum o suradnji sa SDA do kraja ovog izbornog mandata”.

"SDA je partner NES-u i obrnuto i ona treba ispoštovati ono što je rečeno i dogovoreno. Naravno, NES očekuje da bude dio vlasti i ne bi bilo dobro da hercegovački SDA to ne razumije i da pošalje poruku da, na neki način ne ispoštuje sporazum sa NES-om”, rekao je prvi čovjek NES-a.

U HNŽ-u već duže vremena političke stranke ne uspijevaju formirati novu Vladu. Čini se da je u proteklom tjednu ipak došlo do određenih pomaka ka formiranju nove Vlade, ali u kojoj ne bi participirao NES.

Prema informacijama portala Politicki.ba, HDZ BiH i SDP zajedničkim aktivnostima nastoje “privoliti” SDA da uđe u savez s njima i izabere novu vladu.

Aktualna Vlada HNŽ-a radi već skoro devet godina. Predvodi je Nevenko Herceg. Zbog neslaganja na nivou HDZ BiH – SDA, ni nakon općih izbora 2018. godine nova se vlada nije mogla dogovoriti.

Sada se nastoji natjerati SDA da bez NES-a uđe u vlast. No, tome se protivi predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je KO SDA HNŽ-a poslao “ferman” da u vlast mogu ući samo s NES-om, kao jedinstveni blok.

Dio rukovodstva SDA HNŽ-a, međutim, nastoji izbjeći naredbu kako bi sačuvali što više pozicija za sebe. Upitan što ako SDA u HNŽ formira vlast bez NES-a, te da li će se to odraziti na ukupne odnose dvije stranke, predsjednik NES-a je odgovorio da će se “zasigurno odraziti”.

"To nije dobra poruka", istakao je Ogrešević.

"Ne smijemo se varati", dodao je.

Ogrešević je istakao i da su iz SDA HNŽ-a, ako nisu spominjali NES kao dio nove vlasti, napravili grešku.

"To nije dobro", rekao je Ogrešević.

Ostaje čekati rasplet, ili novi zaplet. Za SDP NES je potpuno neprihvatljiv, SDA je podijeljen po pitanju NES-a, ali vrh te stranke je skloniji da se sačuvaju dobri odnosi sa Ogreševićem, što je pak NES-u adut da budu dio nove Vlade HNŽ-a.