PROJEKT PROPAO, NEKRETNINE POD HIPOTEKOM Elektroprivreda založila zgrade za gradnju Bloka 7 od kojeg nema ništa

Vlada FBiH,elektroprivreda,Elektroprivreda BiH

Elektroprivreda BiH založila je zgradu u Vilsonovom šetališu u Sarajevu, gdje se nalazi njeno sjedište, kao i Blok 6 Termoelektane Tuzla, da bi vratila kredit za propali projekt gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Tu informaciju dostavilo je ovo poduzeće federalnom zastupniku Admiru Čavaliću koji je i postavio pitanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kako se navodi u odgovoru, procijenjena vrijednost ovih objekata je preko 210 milijuna KM.

"Elektroprivreda BiH je, za potrebe osiguranja povrata pozajmljenih kreditnih sredstava u vezi realizacije projekta izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla, založila poslovno-tehničku zgradu u ulici Vilsonovo šetalište broj 15 u Sarajevu procijenjene tržišne vrijednosti 32.805.000.00 KM i Blok 6 Termoelektrane Tuzla sa pripadajućom infrastrukturom, opremom i zemljištem, a koji se nalazi u ulici 21. aprila broj 4 u Tuzli, procijenjene tržišne vrijednosti 181.884.000.00 KM", naveli su iz Elektroprivrede BiH.

Procjena vrijednosti napravljena je 12. prosinca 2019. godine.

"Elektroprivreda BiH uredno izmiruje obaveze po kreditnom sporazumu te će po završetku otplate cjelokupnog iznosa kredita pokrenuti postupak za brisanje tereta sa navedenih nekretnina", istakli su.

Iz odgovora koji je upućen zastupniku Čavaliću nije jasno kada su se nekretnine Elektroprivrede BiH stavile pod hipoteku.

Raport je kontaktirao direktora Sanela Buljubašića, kao i izvršne direktore Fahrudina Tanovića i Nevada Ikanovića ali nisu odgovarali na pozive novinara.

Inače, sad je jasno da Elektroprivreda BiH plaća kredit za projekt koji se neće praviti. Ranije je premijer FBiH Nermin Nikšić kazao da od gradnje Bloka 7 TE Tuzla nema ništa.