Prodaja Hercegovina osiguranja?

Privremeni upravitelj Slađan Bevanda, koji pregovara s ponuđačima, nije nam se htio javiti. No, ipak doznajemo da se radi o grupaciji domaćih i stranih investitora.

Ukoliko prodaja ne uspije, Hercegovina osiguranje, kao ni njegove mnoge komitente, ne čeka ništa dobro.

Konsolidacija društva

Prinudnom upravitelju Hercegovina osiguranja d.d. Mostar Slađanu Bevandi Agencija za nadzor osiguranja u Federaciji BiH je dala još mjesec dana da pokuša spasiti ovu tvrtku, kazao nam je direktor agencije Ivan Brkić. Naime, Bevanda je Agenciji predočio izvješće o stanju u tvrci, te zatražio još vremena kako bi završio pregovore s navodnim ponuđačima koji žele preuzeti tvrtku. Ni od Brkića nismo mogli dobiti informaciju tko je to spreman, za koje novce ili interese preuzeti društvo koje 'grca' u dugovima.

Zadnja sjednica u Agenciji, na kojoj se raspravljalo o HO, nije donijela ništa dobro za osiguranike, djelatnike i oštećene, jer je i dalje na snazi ostala zabrana raspolaganja financijskim sredstvima Hercegovina osiguranja na računima banaka i ostalom imovinom, kao i kreditnim zaduženjima. “Privremeni upravitelj nam je dostavio akt i informaciju o poduzetim aktivnostima na realizaciju za konsolidaciju društva. U aktu je istaknuto da su u cilju konsolidacije društva u tijeku i pregovori s potencijalnim investitorima”, kazao nam je Brkić dodavši da su u tijeku aktivnosti privremenog upravitelja koje mogu dovesti do konsolidacije društva u cilju zaštite interesa osiguranika i oštećenika u društvu. Bevanda je u izvješću naveo i to da je u završnoj fazi i legalizacija zgrade Hercegovina osiguranja u Mostaru, koja je godinama bila predmetom imovinskog spora s prijašnjim vlasnicima zemljišta, ali i za koju nije postojala kompletna građevinska dokumentacija.

Moguća likvidacija

Na samom početku agonije Hercegovina osiguranja u ožujku bilo je govora o tome da će Croatia osiguranje preuzeti ovu tvrtku, no iz iste su demantirali te navode, poručivši da su nakon temeljitog pregleda situacije odustali od preuzimanja. Jučer su nam iz hrvatskog Croatia osiguranja kazali da su u jesen 2009. proveli dubinsko snimanje Hercegovina osiguranja temeljem kojeg su ocijenili preuzimanje toga društva rizičnim te izrazito skupim poslovnim pothvatom. “Na temelju takve procjene Uprava Croatia osiguranje d.d. donijela je odluku o obustavi svih daljnjih procesa. Nema novih okolnosti koje bi nas navele da promijenimo ovu odluku. Odluka je konačna i nikakvi se razgovori o ovoj temi više ne vode”, kazali su nam iz Croatia osiguranja.

Kao drugi potencijalni kupac u kuloarima se spominje Euroherc, no iz istog su nam jučer kazali da nitko iz njihove uprave ne vrši pregovore o preuzimanju s prinudnom upravom Hercegovina osiguranja, te da se samo radi o zlonamjernim pričama. Napomenimo i to da osiguranici Hercegovina osiguranja, koji mjesecima čekaju na isplate po raznim osnovama, priželjkuju ovakav scenarij, jer likvidacija do koje će doći za mjesec dana ukoliko nitko ne kupi tvrtku, nikome ne odgovara. Kolika je mogućnost da se svi nagomilani problemi riješe u idućih mjesec dana, ni Brkić nam nije mogao kazati. “Mi smo dali rok da se završe razgovori s potencijalnim investitorima, a ukoliko ne bude ništa od toga, mi ćemo morati poduzimati i druge mjere iz naše nadležnosti”, kaže Brkić.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni lis