Pripadnik Armije BiH: Akcija u Uzdolu nije uspjela, samo su stradali civili

uzdol

Tužiteljstvo BiH je tom prilikom izvelo dva svjedoka, a prvi od njih bio je Amir Kurtović iz Foče, rođen 1971. godine u Foči, a sada nastanjen u Sarajevu koji je bio pripadnik Armije BiH i koji je sudjelovao u napadu na ovo selo.

Prema pisanju portala ramski-vjesnik.ba u svojem je svjedočenju Amir Kurtović opisao događaje uoči, tijekom i nakon akcije, podsjetivši kako je nakon izlaska iz Foče gdje je živio do rata izašao preko Trnova gdje ostaje do 1993. godine, a odatle odlazi preko Igmana u Tarčin, prenosi dnevni-list.ba.

Tu dobiva naredbu za odlazak u Dobro Polje, općina Prozor, a zajedno sa još 20-30 ljudi biva prebačen u Dobro Polje kod zapovjednika Envera Buze koji je bio zapovjednik Prozorsko bataljona. Buza je Kurtovića i njegove suborce rasporedio u 3. četu koja je bila u selu Kute.

Tijekom svjedočenja Kurtović je potvrdio kako su imali postrojavanje u Dobrom Polju dva dana prije napada, a to postrojavanje predvodio je Sefer Halilović, ali svjedok nije vidio Buzu niti se sjeća što se govorilo tada. Kada je u pitanju sam napad na Uzdol svjedok Kurtović kazao je kako je tijekom noći bilo postrojavanje u Herama gdje je bio i Buza i gdje su dobili trake za raspoznavanje.

Tijek akcije

- U mojoj grupi je bilo 20-30 ljudi. Vodio nas je jedan iz Kuta. Išli smo u grupama. Prošli smo između A BiH i HVO-a. Prošli smo livadama do potoka. Tu smo čekali znak. Tada smo krenuli potokom. Krenuli smo prema selu. Došli smo do crkve. Bio je metež živi, pucanje... Vidio sam ženu kako leži mrtva. Nije vojnik... Tu smo se zadržali i dobili naredbu za povlačenje.

U povratku sam vidio ženu i dvoje djece mrtvih. Prošli smo pored položaja HVO-a za Here. Navečer smo izašli u Kute, opisao je svjedok Kurtović. Na pitanje Tužiteljstva jesu li tijekom akcije napadali rovove HVO-a te jesu li vidjeli vojnike u selu, Kurtović je kazao kako nitko nije napadao rovove već su prošli livadama, a u povlačenju je vidio mrtvu ženu.

Kurtović je naveo i kako je jasno bilo da nisu napadani položaji HVO-a i da su ulaskom na Uzdol ostali tamo oko sat dva. U kasnijim razgovorima sa suborcima Kurtoviće je ustvrdio kako je rekao samo ono što je vidio na Uzdolu

Kada je riječ o podnošenju izvješća, Kurtović je kazao kako nikada nitko nije tražio izvješće, dok je na pitanje Tužiteljstva je li akcija uspjela kazao: Ne, jedino što su stradali civili!

Obrana Envera Bueze je pak tijekom unakrsnog ispitivanja pokušala ukazati na to da nije bilo discipline kod pripadnika A BiH.

Stradanje civila

Drugi svjedok Tužiteljstva bio je Toma Ljubić sa Uzdola, rođen 1972. godine na Uzdolu, a tijekom svjedočenja prisjetio se stradanja četvero članova njegove uže obitelji što mu je bilo veoma bolno.

Ljubić je u Uzdolu izgubio majku Katu Ljubić rođ. Stojanović, djeda Matu Ljubić, majčine roditelje; Franju Stojanović i Serafinu Stojanović. On je opisao kako je nakon dobivanja zapovjedi da se ide u pojačanje položaja na Borak zajedno s još dvojicom pripadnika HVO-a otišao iz Uzdola na navedni položaj. U međuvremenu, kada su došli do kuće djeda Franje i bake Serafine, u Križu, zaseok Selišće, započela je pucnjava.

- Upozorio sam ih da se sakriju negdje, barem pod stepenice u kući. Odatle smo otišli na Borak. Kada su nam bile veze pokidane povukli smo se šumom prema Zelenikama. Na predjelu Ravni susreli smo naše vojnike koji su nas uputili na položaj Zalijača i tu ostajem do 15.09. Tek tada sam saznao što je bilo sa mojima. To mi je kazao moj otac Ivan, izjavio je Ljubić. Nastavak raspravnog procesa zakazan je za 18. travnja.