PRIJAVE PROTIV POLITIČARA Tužiteljstvo radi na više predmeta u kojima su prijavljeni Izetbegović, Čović i Dodik

političke stranke, izvješća, VSTV BiH, optužnice, Milenko Kajganić, Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Milorad Dodik političar iz RS-a
Nezavisne novine

Novoimenovani glavni državni tužitelj BiH Milanko Kajganić najavio je da će tužiteljstvo do kraja godine podići neke od najsloženijih optužnica za kriminal i korupciju ikada. Zainteresiranost se pojavila i za predmete koji se tiču bh. političara.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine imenovalo je na Milanka Kajganića za glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH kao jedinog kandidata koji je i proteklih godinu dana obnašao funkciju vršitelja dužnosti glavnog državnog tužitelja.

Za imenovanje Kajganića glasovalo je 10 članova VSTV-a, dok su tri člana bila suzdržana.

"Fokus mog rada je u potpunosti na zakonitom postupanju. Želim da ovo Tužiteljstvo bude uređeno kao i druga tužiteljstva jer mislim danas samo zakon štiti. Ovo nije nimalo primamljiva funkcija, ali smatram da mogu da unaprijedim rad tužiteljstva", kazao je Kajganić, prenosi Klix.

O tome zašto je imenovao Dijanu Kajmaković na funkciju šefice Odjela za organizirani kriminal i korupciju, čije se ime kasnije pronašlo i na američkoj crnoj listi, kazao je:

"Ja sam kolegicu Kajmaković imenovao na poziciju rukovoditelja odjela imajući u vidu njeno prethodno iskustvo jer je čitav svoj radni vijek radila na općem i na organiziranom kriminalu. Činjenica da se pojavila u određenoj komunikaciji kriminalnih grupa je nju diskvalificirao i ja sam poduzeo korake koje mi zakon nalaže, u tom smislu nitko od nas ne zna tko je i čime povezan s eventualnim nezakonitostima".

Kajganić je istaknuo i kako nema nedodirljivih te da su i predmeti po prijavama koje su podnesene protiv političara Tužiteljstvu BiH u radu.

"Svi ti predmeti su kod tužitelja u radu. Moje je da osiguram kapacitete za tužitelje da mogu nesmetano raditi. Ne mogu utjecati ni na koga da donese odluku, i dati mu rok do kojeg datuma mora donijeti odluku, da nekoga optuži, ako tužitelj smatra da nema dovoljno dokaza", rekao je.

Televizija Face je tražila od Tužiteljstva BiH podatke o tome koliko prijava je podneseno protiv Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika.

"Možemo odgovoriti sljedeće. U Tužiteljstvu BiH u radu je više predmeta u kojima su prijavljene osobe ili među prijavljenim osobama Izetbegović Bakir, Čović Dragan i Dodik Milorad. Izetbegović je evidentiran kao prijavljena osoba u devet predmeta, Čović evidentiran kao prijavljena osoba u šest predmeta, a Dodik u 29 predmeta. U dva predmeta otvorena je istraga", odgovor je Tužiteljstva BiH.

Istaknuli su kako su najveći broj prijava podnijeli građani, potom nevladine organizacije i politički subjekti, dok su u manjem dijelu predmeta izvješća dostavile policijske agencije i institucije.