PREDMET MOLITVA MAJKE Benčić: “Ne mogu majka i djeca mjesecima ne znati hoće li ostati u Hrvatskoj”

molitva majke
Facebook

Neformalna incijativa oporbenih zastupnica u Saboru RH danas je održala konferenciju za tisak u Zagrebu, gdje se više govorilo o sporosti pravosuđa u zaštiti prava djece, a gdje su se posebno dotaknuli slučala djevojčica i majke iz Mostara, o kojoj se puno pisalo pod sintagmom "Molitva majke".

“Svaka od nas pojedinačno zaprimila je čitav niz pritužbi koje se odnose na rad pravosuđa u situacijama kada postoji nasilje u obitelji, koje se ne akceptira na valjan način u brakorazvodnim i drugim situacijama. Pored ovoga naše je pravosuđe sporo, kao da se ne radi o životnim situacijama u kojima svaki dan može bit koban ili za nekoga presudan”, kazala je Dalija Orešković iz Centra. Pozvala je zaposlene u pravosuđu na veći senzibilitet kada su u pitanju ljudske sudbine, sve razine, pa i Ustavni sud.

“Imali smo jedan slučaj u kojem se radilo o kaznenom postupku s međunarodnim elementom, koji je povezan i s ovršnim postupkom nad samim djetetom. Mi smo uočile da ovdje postoji I ozbiljni pravni problem koji su nižim instancama promakli. Očekivali smo od ustavnog suda da te nepravilnosti. No, ni nakon našeg apela, ni 5 ponovljenih požurnica Ustavni sud se nije upregnuo da ovaj predmet primi u rad, što dovoljno govori o tome koliko naše društvo prepoznaje probleme koje bi trebalo prioritetno rješavati”, kazala je Orešković.

Nadovezala se Sandra Benčić, iz Zeleno – lijevog bloka.

“O identitetima neću govoriti, no moram podsjetiti da smo kao inicijativa zastupnica u 10 mjesecu još poslale potpise sa molbom Ustavnom sudu da što prije razriješi taj slučaj i da ga shvati kao prioritetan s oobzirom da se radi o sudbinama maloljetne djece i žene koja je pretrpjela nasilje. Da ne govorimo specifično samo o tom slučaju reći ću da nije jedini u kojem niže instance sudova okolnost da se dogodilo nasilje ne uzimaju kao bitnu okolnost za odlučivanje u drugim obiteljskim stvarima, kao što su skrbništvo, viđanje, i td. Ovaj slučaj je posebno težak jer ima i prekograničan karakter. Mi apeliramo još jednom da bez obzira kako se slučaj razriješio da se takvi slučajevi moraju uzimati kao prioritetni i hitni. Ne mogu djeca i majka mjesecima ne znati što će se dogoditi s djecom i hoće li ostati u Hrvatskoj. Nije opcija da ih se dodatno traumatizira još i sudskim postupcima, posebno njihovom dužinom”, kazala je Benčić.

Zastupnice su pisale Ustavnom sudu RH oko majke i djece iz Mostara još u listopadu. Radi se o predmetu zbog kojih su stotine Mostaraca izašle na ulice i ostavljale plišane igračke pred Centrom za socijalni rad. Prethodno je majka u anonimnim pismima objavila nasilje. Tvrdila je da je bivši suprug seksualno zlostavljao kćer, a fizički nju, čak i dok je bila trudna. Otac koji putem pravnih zastupnika traži izručenje, također putem pravnih zastupnika istupao je u javnost, gdje su tvrdili da je majka manipulativna i da je djecu nagovorila da ponavljaju ono što se zapravo nije ni dogodilo. 

Majka već neko vrijeme živi u Zagrebu, dok je otac u Mostaru. 

Županijski sud u Zagrebu na sjednici održanoj 14. srpnja prošle godine odbio je žalbu majke iz Mostara, te donio rješenje da ista, 30 dana od pravomoćnosti rješenja mora vratiti djecu u Mostar, pa su odvjetnici majke pisali apelaciju Ustavnom sudu, koji se o predmetu još nije odredio.