PREDLOŽILI JE VANZEMALJCI Merdži nije sporna jedna marka, i kaže da to nije politička marka

merdžo

Glavni tajnik HNS-a Josip Merdžo ne vidi ništa sporno u činjenici što će korisnicima struje u Hercegovini stizati i jedna marka za televiziju. 

U izjavi za Dnevni list, komentirajući reakciju SDP-a, kazao je ovako: 

"Ako ćemo o reakciji SDP-a BiH – to je njihovo pravo. Ne želim dalje komentirati jer ne vidim potrebu. Naravno, reći ću da se s njima ne slažem i to je to. Dakle, dvije kuće – Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Televizija Herceg-Bosne dogovorile su nešto i to ozvaničile ugovorom i što tu netko ima da komentira? Ne vidim u tomu političko sudjelovanje, iako je istina ta ideja po prvi put javno obznanjena na nedavnom Hrvatskom narodnom saboru u Mostaru, rekao je Merdžo.

Na upit je li sve to odgovor na činjenicu da se HNS kroz parlamente nije izborio za kanal na Hrvatskom jeziku u sklopu Javnog servisa BiH, Merdžo je rekao:

“Prije godinu ili dvije u Parlamentu je održana prezentacija novog Zakona o javnom RTV sustavu i tada se dotaknulo pitanja kanala na Hrvatskom jeziku. Zašto se nije ušlo u realizaciju onoga što je osmišljeno i predloženo, to je za neka druga istraživanja. Moguće je i drugačije urediti taj sustav. Ipak za to su potrebni sugovornici, odnosno mnogo volje, prije svega političke“, istaknuo je Merdžo Dnevnom listu.

Dakle, iz Merdžine izjave kristaliziraju se dvije stvari. Elektroprivreda i Televizija su vam dodali marku na račun i vi nemate ništa s tim - osim da uplatite. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a koji je najavio marku za Televiziju Herceg-Bosne nije više politički aktivan, jer kako onda razumjeti da nema političkog sudjelovanja u najnovijem simboličnom nametu za svekoliko pučanstvo, marki koja je možda prelila čašu. Zagrabljivanjem u džepove puka zamagljuje se činjenica da na državnoj razini ni ovo pitanje, baš kao ni mnoga druga, nije riješeno.

Ni na regionalnoj razini kroz proračune županija ni općina nisu uspjeli održati jedan vrijedan medij, nego su se uhvatili za siću u džepu vlastitog naroda, koji sve više vrišti da ne da. I ima pravo. 

Inače, Merdžina reakcija je uslijedila nakon što je SDP jedini reagirao na marku za televiziju, čime zapravo samo ide u prilog onima koji se zalažu za financiranje samo određenih medija, koji će ih naknadno lijepo pratiti. Hrvatske stranke, osim HDZ-a koji je apolitičnu marku uveo, šute.