PRAVO NA PRAVDU U MOSTARU "Svi smo mi za borbu protiv korupcije ako ona ne podrazumijeva nekoga tko je naš"

pravo na pravdu,Mostar,diskusija,pravosuđe

Javna debata "Pravo na pravdu" gostuje u više bh. gradova, a u petak je u organizaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini održana i u Mostaru.

Cilj ovoga događaja bio je čuti glasove građana, novinara i članova nevladinih organizacija, ukazati na izazove s kojima se suočavaju, ali i omogućiti im diskusiju s predstavnicima pravosuđa, koji su predstavili dobre prakse i govorili o svom radu s fokusom na transparentnost rada pravosuđa, procesuiranju slučajeva korupcije, kao i drugim temama o radu pravosuđa i povjerenju građana u pravosudni sustav.

Pred pravosudnim institucijama u HNŽ je još puno posla

Nažalost, indeksi transparentosti pravosuđa i praksa pokazali su kako su pravosudne institucije u HNŽ među najlošije rangiranima. Prisutni predstavnici pravosudnih institucija na ovome panelu, sutkinja Općinskog suda u Mostaru, Mirjana Kevo i tužitelj Županijskog tužiteljstva Kemal Maksumić, tvrde pak da su svjesni problema, ali i da se trude da iste poprave.

Sutkinja Općinskog suda u Mostaru Mirjana Kevo istaknula je kako se u posljednje vrijeme često naglašava povjerenje građana u pravosuđe te kako je upravo transparentnost rada jedan od načina preko kojeg se može povećati to povjerenje. "Predstavit ću sve aktivnosti koje je općinski sud u Mostaru u zadnja tri mjeseca poduzeo kako bi se povećala transparentnost rada pravosuđa, a također će biti predstavljeni novi načini obraćanja za medije. Suradnja će biti povećana i na bolji način će biti omogućen pristup informacijama. Predočit će se način na koje je sud povećao svoju transparetnnost po pitanju proaktivne transparentnosti odnosno samoinicijativne prakse suda da građanima predstavlja svoj rad kao i iskoraci koji su učinjeni po pitanju retroaktivne transparentnosti odnosn o pravo građana da traže informacije", kazala je Kevo uoči javne rasprave. Na pitanje je li upoznata s optužbama da su se predmeti dodjeljivali po željama Kevo odgovara: "Nije mi poznato da su se predmeti dodjeljivali po nečijim željama i upravo zato je CMS sustav uveden u bh. zakonodavni sustav što znači da građani imaju pravo slučajnog izbora suca pa nisam upoznata da je do sada bilo tih slučajeva"

pravo na pravdu,Mostar,diskusija,pravosuđe

Općinski sud u Mostaru uveo brojne novitete u želji za većom transparentnošću

Nabrojala je i sve novosti koje je uveo Općinski sud kako bi se otvorio prema medijima i javnosti: 

"Svjesni smo da dosad po pitanju transparentnosti možda nismo bili među najboljima ali Općinski sud u Mostaru u prethodna 3 mjeseca je uložio ogroman trud po pitanju proaktivne transparentnosti, najprije da samoinicijativno objavljuje informacije građanima, na detaljan način je pristupljeno uređenju web stanice suda i u tom pravcu je pored osvježenja i premještanja informacija u različite kategorije, u cilju pružanja informacija su uvedeni novi modeli- kategorije i potkategorije da se građani mogu informirati o radu suda.

Imat ćemo rubrike: sudsku prodaju, stečajne postupke, zemljišno-knjižni ured sa svim informacijama o radu tog ureda, zatim informacije o taksama, o obrascima koji su dostupni u elektronskoj formi i građani će ih sami printati i popunjavati. Važno je istaknuti da imamo i model "sudska praksa" u koji će biti unesene sve pravomoćne presude i rješenja u kazeninim postupcima.

Neovisno pravosuđe preduvjet je za vladavinu prava i zato je naš sud poduzeo niz aktivnosti da nam rad bude što aktivniji i da otvori vrata građanima i medijima. Omogućujemo zahtjev za medijsko obraćanje koje mediji šalju mailom našem KT službeniku i dobiju pismeni odgovor".

Maksumić: "Svi smo za borbu protiv korupcije ako ona ne uključuje nekoga "našeg"

Tužitelj Kemal Maksumić istaknuo je kako je pisanje portala Hercegovina.info rezultiralo sa dvije podignute optužnice u ovoj godini. Kaže kako bi prema njegovom mišljenju medijima trebalo dostavljati na objavu sve optužnice i presude kako bi javnost bila upoznata i informirana.

"Trenutno radim na slučaju organiziranog kriminala na visokom nivou koji uključuje trgovinu ljudima, tako da ono što mogu reći je da u Mostaru ima trgovine ljudima, prostitucije i cyber pedofilije znatno više nego što građani znaju i to bi trebalo objavljivati da zaštitimo našu djecu. Ima i korupcije mnogo, svi smo mi za borbu protiv korupcije ako ta borba ne uključuje nekog našeg, člana obitelji ili stranke. 

Tužitelji su danas nažalost u defanzivi, podignemo optužnicu protiv nekoga zbog korupcije, on nas odmah pita tko mi to pakuje? Podignemo optužnicu protiv člana jedne partije, likuju oni iz druge, i obratno."

Slab rad pravosuđa u ekološkim slučajevima

Transparency International i BIRN BiH su podsjetili na trendove u procesuiranju korupcije u HNŽ-u za razdoblje od posljednje tri godine i ukazali na kontinuiranu borbu protiv korupcije u toj županiji, ali i naglasili potrebu za većim naporima na povećanju učinkovitosti procesuiranja slučajeva korupcije i osiguranju veće transparentnosti i odgovornosti u pravosudnom sustavu.

''Ono što smo imali priliku vidjeti na javnim debatama koje su već održane u Zenici, Bihaću, Livnu i Istočnom Sarajevu jest upravo veliki broj prijava građana koje se tiču ekoloških pitanja, životne sredine i veliko nepovjerenje građana kada se govorio o procesuiranju korupcije i različitih nepravilnosti'', rekao je Denis Džidić, direktor BIRN-a i pojasnio kako je fokus na sličnim slučajevima i u Mostaru, posebno na pitanjima ilegalnog odlaganja otpada i nedostatku procesuiranja od strane pravosuđa.

Nekoliko aktivističkih grupa je podnijelo više kaznenih prijava vezanih za ilegalno odlaganje otpada ali aktivisti su podsjetili da procesuiranje traje jako dugo dok se istovremeno protiv aktivista vodi postupak od strane policije nakon što su blokirali kamione i onemogućili nastavak ilegalnog odlaganja otpada na Uborku.

''Mi se već pet godina borimo protiv tog ekološkog problema koji uzrokuje velike probleme Mostaru i dolini Neretve. U zadnje vrijeme situacija se pogoršala i rezultirala većim posljedicama na okolinu. Nedavno je došlo do zapaljenja stare deponije i velikog zagađenja, a povodom toga smo pokrenuli nekoliko kaznenih prijava protiv gradonačelnika, direktora deponije i predstavnika gradskog vijeća. Također, u tijeku je nekoliko sudskih procesa koje vodimo protiv nadležnih institucija, točnije Ministarstva okoliša i turizma i Grada Mostara'', rekao je Omer Hujdur, ekološki aktivist.

Europska unija u Bosni i Hercegovini je posvećena podršci unaprjeđenja vladavine prava kao jedne od ključnih oblasti u napretku zemlje na putu ka članstvu u EU. Nakon javnih debata ''Pravo na pravdu'' organiziranih u proteklih nekoliko godina u Sarajevu, Ured EU u BiH u idućem razdoblju organizira niz tematskih događaja na temu vladavine prava u različitim gradovima u BiH, prioppćilo je Izaslanstvo EU U BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.