PRAVO NA MIROVINU Povećan broj žalbi u BiH

Trebinje umirovljenici
Hercegovina.info

Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine u 2023. godini ukupno je zaprimila 2.794 žalbe i od ukupno 4.562 predmeta koja je imala u radu, završila 2.831, priopćeno je na prezentaciji Godišnjeg izvještaja o rezultatima aktivnosti te institucije.

Ombudsmanke Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur i Nives Jukić na press konferenciji prezentirale su relevantne pokazatelje djelovanja Ombudsmana u izvještajnoj godini, uključujući statističke pokazatelje o broju i prirodi primljenih žalbi, rezultatima njihovog razmatranja, te preporukama čijom realizacijom bi se utvrđena kršenja ljudskih prava trebala otkloniti i prevenirati njihovo ponavljanje.

Predsjedateljica Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur kazala je da se najčešća kršenja ljudskih prava u BiH odnose na politička i građanska prava, prenosi Fena.

Radi o 771 novozaprimljenom predmetu. Žalbe se odnose na kršenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava.

Kršenja prava iz pravosuđa i uprave su i dalje među veoma visoko najzastupljenijim žalbama, te kršenje prva djece, diskriminacija, kršenja prava osoba lišenih slobode, prava osoba s invaliditetom i svi oblici diskriminacije, kazala je Džumhur.

Govoreći o efikasnosti Institucije ombudsmana naglasila je da su u 2023. godini izdali 356 preporuka u 488 predmeta.

Kada uspoređujemo stanje preporuka u 2022. godini moramo reći da je unaprijeđen proces izvršenja i za rezliku od ovih 30 posto, čiji je broj izvršen u 2022. godini, u 2023. godini došlo je do implementacije u 50 posto predmeta i povećan je stupanj suradnje sa Institucijama ombudsmana.

Smanjen je broj preporuka koje nisu realizirane ili institucije nisu dale odgovor. Razlog za ovakav napredak u realizaciji preporuka vidimo u činjenici da smo odlučili da sačinimo specijalni izvještaj o realizaciji preporuka za 2022. i prvo polugodište 2023., tako da smo svim organima kojima smo uputili preporuke uputili urgenciju i nakon dobivanja odgovora utvrdili smo da su neki organi preporuke izvršili, ali da nas nisu blagovremeno o tome obavijestili, kazala je Džumhur.

Navela je da je došlo je do povećanja broja žalbi u odnosu na ekonomska, socijalna i kulturna prava te da je ovo značajan indikator, posebno ako se uzme u obzir povećanje broja žalbi vezanih za ostvarivanje prava na mirovine.