PRAVDE JOŠ NEMA Obilježena 28. godišnjica zločina u Buhinim kućama

PRAVDE JOŠ NEMA Obilježena 28. godišnjica zločina u Buhinim kućama
Fena

U napadu Armije i MUP-a BiH 9. siječnja 1994. godine u zaseoku Buhine Kuće kod Viteza, Antun Grbavac izgubio je ženu, a njegov dvogodišnji sin Danijel ubijen je u njegovom naručju. 28 godina nakon zločina, po Grbavčevim riječima, pravda još nije zadovoljena.

"To se događalo tu, kraj ceste i ovdje baš u ovom dvorištu. Tu su mene ranili. Dijete sam ja držao u naručju, mene su u ruku pogodili, metak se deformirao i mog dvogodišnjeg sina pogodio u stomačić. Do bolnice je nažalost umro. U meni nema mržnje. Bilo koja strana, bilo na kojoj strani, našoj hrvatskoj, muslimanskoj, srpskoj, ja bih volio da odgovorni nađu i kazne", rekao je Grbavac na obilježavanju godišnjice tog zločina.

Tom prigodom služena je sveta misa zadušnica na groblju Topala za stradale civili i pripadnike HVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH formiran je predmet “Buhine Kuće”, ali za njihovu smrt do danas nitko nije odgovarao.

"Što se tiče sudskog procesa, još bitno je naglasiti da nikad nitko nije odgovarao za ovaj počinjeni zločin na Buhinim Kućama", kazao je predsjednik UDIVDR-a općine Vitez Karlo Grabovac,

Počast žrtvama odao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

"Danas smo tu prije svega da se sjetimo tih ljudi i stradanja koje je bilo ovdje tijekom rata, ali, naravno, i da živimo u današnjem trenutku i da konstatiramo da ipak hrvatska država i hrvatski narod nisu napravili dovoljno da bi sačuvali opstanak Hrvata u ovim krajevima", rekao je Penava, prenosi Fena.

U ranim jutarnjim satima 9. siječnja 1994. pripadnici Armije BiH i MUP-a upali su u Buhine Kuće, prigradsko naselje Viteza, i ubili 27 civila i 9 zarobljenih vojnika HVO-a. Među njima je bilo i žena, staraca i djece.