PRANJE NOVCA Optuženi direktor Udruge hotelijera Neum i još jedan gospodarstvenik

Županijski sud Sarajevo
Klix

Županijski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Sarajevske županije protiv Kerima Gosića, Branimira Butigana i tvrtke Buba Company - društva s ograničenom odgovornošću Neum. Kerim Gosić optužen je za kaznena djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje isprave, dok je Branimir Butigan optužen za kaznena djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i pranje novca, javlja Klix.

Tvrtka Buba Company Neum tereti se da je bila odgovorna za kazneno djelo pranje novca.

Dakle, optuženi Kerim Gosić tereti se da je 23. studenog 2022. u Sarajevu u svojstvu odgovorne osobe, odnosno, kao punomoćnik direktora tvrtke Alsuwaidi Investment - za koju je mogao poduzimati samo određene radnje u skladu s datom punomoći, prekoračio svoja ovlaštenja i dogovorio s optuženim Branimirom Butigan da tvrtka Buba Company za potrebe tvrtke Alsuwaidi Investment izradi "Elaborat za unapređenje poslovanja i pozicioniranja tvrtke na BiH tržištu za razdoblje 2023-2028“.

Kako bi službenice banke uvjerio u navodnu zakonitost svojih radnji i ovlaštenja, optuženi Gosić je s lažnim potpisom direktora, zatražio od njih da s računa tvrtke Alsuwaidi Investment uplate 129.987 KM na transakcijski račun tvrtke Buba Company na čijem je čelu bio optuženi Butigan, a za potrebe izrade Elaborata.

Nakon toga je optuženi Butigan, kako bi prikrio stvarno porijeklo novca, izdao više naloga za isplatu na svoj transakcijski račun, točnije, 90.000 KM, dok je preostali dio 39.987 KM od uplate tvrtke Alsuwaidi Investment ostao na računu tvrtke Buba Company koja je optužena za raspolaganje protupravno ostvarene imovinske koristi.

Postupajući tužitelj predložio je da optuženi nadoknade štetu tvrtke Alsuwaidi Investment od 129.987 KM. Istovremeno je predloženo oduzimanje 90.000 KM imovinske koristi od optuženog Branimira Butigan, a od tvrtke Buba Company 39.987 KM.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje osam svjedoka, dva vještaka grafološke i ekonomske struke te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza.