POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BRANKA IVKOVIĆA Bivši direktor Hercegbosanskih šuma zaposlio 135 ljudi bez natječaja

Branko Ivković, bivši direktor Hercegobosanskih šuma
youtube screenshot

Potvrđena je optužnica protiv bivšeg direktora Šumskog gospodarskog društva Hercegbosanske šume d.o.o. zbog zapošljavanja 135 osoba, mimo natječaja.

Sudac za prethodno saslušanje Općinskog suda u Livnu je za sutra zakazao ročište radi izjašnjenja o krivici u kaznenom predmetu protiv optuženog, bivšeg direktora Šumskog gospodarskog društva Hercegbosanske šume d.o.o Branka Ivkovića.

Optužen za zlouporabu položaja

Općinski sud u Livnu je potvrdio optužnicu Županijskog tužiteljstva u Livnu protiv osumnjičenog Ivkovića radi postojanja osnovane sumnje da je radnjama opisanim kao u optužnici počinio kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlaštenja.

Kako se navodi u optužnici, njemu se stavlja na teret da je u svojstvu odgovorne osobe u poduzeću Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, od 7. studenog 2018. do 20. studenog 2019. godine, kao direktor poduzeća, iskoristio svoja službena ovlaštenja propisana Statutom društva te suprotno odredbama Zakona o radu FBiH, Pravilnika o radu i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, bez procedure provođenja obaveznog javnog oglašavanja konkursa za prijem u radni odnos, direktnim zaključivanjem ugovora o radu, primio u radni odnos 135 osoba.

Ivković je istaknuti HDZ-ovac

Nakon prijema, osobe su raspoređene u razne organizacijske jedinice poduzeća: Direkcija društva Kupres, Šumarija Livno, Tomislavgrad, Kupres, Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar.

Dalje se navodi da te određene osobe u vrijeme prijema u radni odnos u skladu s internim pravilnicima, nisu ispunjavale opće i posebne uvjete u pogledu stručne spreme i radnog iskustva propisanih za radno mjesto za koje su zaključeni ugovori.

Tužiteljstvo je u optužnici predložilo izvođenje više od dvije stotine materijalnih dokaza uključujući saslušanje 37 svjedoka.

Ivković je inače vršio i dužnost predsjednika Županijskog odbora HDZ BiH čiji je istaknuti član.