Hercegbosanske šume u velikim gubitcima, ali se zapošljava kao nikada do sada

Hercegbosanske šume u velikim gubitcima, ali se zapošljava kao nikada do sada
Obrazlažući tu inicijativu, Barun je za Fenu kazao da je izvješće tog gospodarskog društva zadnji put bilo na zastupničkim klupama prije tri godine.

- Tada je izvješće jednoglasno usvojeno s tim da je tada (kraj 2015.) prezentirana dobit društva od 1,5 milijuna maraka s evidentiranih 629 zaposlenih. Za 2016. godinu nismo usvojili izvješće, a podsjećam da je tada bruto dobit društva bila 1,6 milijuna maraka, a na dan 31. prosinca 2016. godine ukupno je bilo zaposleno 643 djelatnika - kazao je Barun.

Nakon toga, dodao je Barun, dolazi do smjene Uprave društva na čelu s direktorom Draškom Brnićem te članova Nadzornog odbora. Skupština HBŽ-a imenovala je novu upravu, a za novog direktora postavljen je Branko Ivković.

Barun je istaknuo kako financijsko-računovodstveni podaci pokazuju da su Hercegbosanske šume na kraju prošle godine iskazale gubitak od 2,6 milijuna maraka, dok se broj uposlenih povećao na brojku od 780 djelatnika.

- Broj djelatnika koji su primili plaću u lipnju 2018. godine narastao je na 840 i ta se brojka iz dana u dan konstantno povećava, a djelatnici se primaju bez natječaja, bez kriterija, uglavnom stranački i rodbinski - ustvrdio je Barun.

Dodao je kako se Hercegbosanske šume planski vode u stečaj ili u davanje koncesije nekom stranom koncesionaru.

Predsjednik Uprave ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres Branko Ivković potvrdio je za Fenu informaciju da su Hercegbosanske šume u prošloj godini poslovale s 2,6 milijuna maraka gubitka.

- Funkciju ravnatelja ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres preuzeo sam kad su sve obaveze i ugovori s komitentima i poslovnim partnerima bili ranije riješeni i završeni tako da nisam imao prostora nešto mijenjati, a jedino što sam mogao je smanjiti troškove sječe, što nisam htio uraditi - kazao je Ivković.

Kao razloge lošeg prošlogodišnjeg poslovanja Ivković navodi i druge probleme poput neriješenog pravnog statusa njihove imovine, amortizacije odnosno određenih troškova koji se godinama nasljeđuje, te požari koji su tijekom srpnja i kolovoza prošle godine nanijeli velike štete, kako Hercegbosanskim šumama tako i drugim institucijama i pojedincima s prostora Hercegbosanske županije.

- Meni je važna jedna stvar, a to je da su ŠGD Hercegbosanske šume likvidne te da smo u tom trenutku na računu imali oko 15 milijuna maraka i nikome nismo bili dužni. Za mene je to glavni pokazatelj poslovanja poduzeća - istaknuo je Ivković.

Kada je u pitanju povećanje broja zaposlenih, Ivković je potvrdio da je došlo do određenog povećanja, ali ne u iznosu koji je naveo eBarun.

- U ovoj situaciji nezaposlenosti ja sam uvijek na strani zapošljavanja ma kakvi gubici tada bili - poručio je Branko Ivković, prvi čovjek Hercegbosanskih šuma.

Foto: Avaz

Fena