FOTO  Popularna "Partiza" dobiva novi izgled, vojska i komunalci počeli s čišćenjem, a uskoro stiže i rasvjeta

Partizansko čišćenje
Hercegovina.info

Na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru danas su počeli radovi. Nekadašnji simbol mostarskog zelenila i arhitekture tik uz pluća grada - Trimušu godinama je zjapio zapušten, devastiran i nije imao nikakvu funkciju.

Pripadnici Parkova i Komunalnog uz veliku pomoć OS BiH iz vojarne u Čapljini čistili su i uređivali ogromnu zapuštenu površinu.

"Ovo je prva faza radova, krenuli smo s čišćenjem kako bi mogli pristupiti daljnjim radovima kako smo i planirali. Danas su naši 'komunalci' zajedno s vojskom napravili ogroman posao, a koristila se i oprema Civilne zaštite kako bi se posao završio. Objekt je pod kulturnom zaštitom i moramo dobiti sve potrebne dozvole iz ministarstva za nastavak radova te ispoštovati natječajnu i pravnu proceduru obnove. Iduća faza je postavljanje rasvjete te urbanog mobilijara", kazala je Ines Popovac za hercegovina.info uime Grada Mostara.

Za sudionike akcije, Crveni križ Mostar osigurao je ručak i osvježenje.

Podsjetimo, na nedavnoj javnoj raspravi o revitalizaciji zelenih površina zaključeno je da se kreće u obnovu ovog dijela grada, uključujući Partizansko spomen-groblje koje je poprimilo epitet bivšeg zbog dugogodišnjeg nemara, a ovaj spomenik kulture služio je samo za ideološka prepucavanja i betonsko ruglo za potrošiti višak spreja ili farbe.

Čuveni arhitekt Bogdan Bogdanović je stremio da kroz ovaj projekt stvori mnogo više od puke skulpture ili spomen-obilježja. Želio je stvoriti čitav kompleks nekropole, sličan drevnim ruševinama nađenim na Bliskom istoku ili na antičkim etrurskim nalazištima. Da bi to postigao, napravio je dizajn spomenika koji je za to vremensko razdoblje bio izuzetno smion i jedinstven.

Korištenje bilo koje vrste patriotskih, nacionalističkih, socijalističkih ili komunističkih motiva ili slika, pa čak i onih koje bi na to mogle asocirati, je potpuno izostalio. Govoreći o svom dizajnu spomen obilježja, Bogdanović otkriva da korištenjem "univerzalnih simbola elemenata sunca, planeta i mjeseca, spomenik postaje blizak svima i uspijeva se nametnuti kao autentični element prostora".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.