POLICIJA O SUDU GRADAČAC Prihvatili 16 zaštitnih mjera prema devet osoba, odbili samo zaštititi Nizamu

Lejla Numanović,slobodanka kojić,MUP TŽ

Uprava policije MUP-a TŽ oglasila se danas o događajima u Gradačcu, prije svega o navodima Općinskog suda u tom gradu zbog čega nisu brutalno ubijenoj Nizami Hećimović određene mjere zaštite od nasilnika Nermina Sulejmanovića, piše Avaz

Kada se priopćenje bolje pogleda i analizira, dođe se do frapantnog podatka, a to je da je Općinski sud u Gradačcu prihvatio sve ranije zaštitne mjere, samo je odbio onu, koju je tražila policija za teško pretučenu Nizamu, koju je nedugo zatim likvidirao nevjenčani suprug.

"Da je neosnovana ovako donesena odluka suda ukazuje i činjenica da je PU Gradačac u periodu od 01.01.2023 do 31.07.2023 godine, postupajući po zaprimljenim prijavama nasilja u obitelji, Općinskom sudu u Gradačcu podnijela ukupno 5 zahtjeva za izricanje 16 zaštitnih mjera prema 9 osoba, koji su od strane Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mjere su izrečene" naveli su iz Uprave policije MUP-a TŽ.

Također, kako se navodi, analizom navedenih zahtjeva utvrđeno je da su sve zaštitne mjere do sada izrečene na osnovu istog obujma dokaza.

"Što znači da su Sudu uz zahtjeve kao dokaz za postojanje osnova sumnje da je učinjena radnja nasilja u obitelji ili prijetnja tim radnjama dostavljene službene zabilješke policijskih službenika i izjave žrtava nasilja, bez medicinske dokumentacije, izvoda iz kaznenih evidencija, svjedoka ili drugh dokaza"  naveli su iz Uprave policije MUP-a TŽ.

No, ovo sutkinjama nije bilo dovoljno da zaštite Nizamu. Umjesto da prihvate grešku, sutkinja Lejla Numanović prijavila je policiju, dok je predsjednica Suda Slobodanka Kojić, tvrdila da nisu imali dokaze.