Policajci siledžije mogu u zatvor do 5 godina, a hoće li do tada primati 70 posto plaće?

Policijska brutalnost Mostar
Screenshot

"Koliko se može vidjeti na video snimci policajci siledžije nad pretučenim mladićem počinili su kazneno djelo iz članka 182 Kaznenog zakona u Federaciji - zlostavljanje u obavljanju službene dužnosti, a ako se utvrdi da je tako isti bi mogli otići u zatvor 3-5 godina. Uz to se može dodati i kazneno djelo nasilničko ponašanje, za koje je također predviđena visoka zatvorska kazna", kažu razgovoru za naš portal odvjetnici koje smo pitali komentar na slučaj koji je zgrozio cijelu regiju. 

Podsjetimo, policijski službenik može uporabiti silu samo kada je to prijeko potrebno, i isključivo radi ostvarenja zakonitog cilja, odnosno kada je to potrebno za zaštitu ljudskih života, odbijanje napada, savladavanje otpora, što u slučaju premlaćivanja mladića nije slučaj. Predmet je preuzelo Tužiteljstvo HNŽ-a, kako bi se utvrdila kaznena odgovornost policajaca. Nakon što Tužiteljstvo završi svoj dio posla oštećeni mladić ima pravo i na naknadu štete.

Kada su u pitanju pak mjere koje je najavila policija, iz nekoliko mostarskih odvjetničkih ureda nam kažu da zbog nepostojanja policijskog odbora i komesara nitko u županiji ne može uložiti pritužbu na rad policije, a policajci siledžije ne mogu dobiti otkaz.

“Oni mogu biti na suspenziji godinama, a primati će 70 posto plaće, tako da ta priča o suspenziji i internoj kontroli nema nikakva smisla”, kaže nam jedan mostarski odvjetnik dodavši da plaćamo greške političara i sustava. Upitan mogu li ili ne dobiti otkaz glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić kaže tek da su policajci suspendirani, slijedi interna kontrola i dalje u ovom trenutku ne može govoriti više.

Prema Zakonu o policijskim službenicima u HNŽ-u disciplinske sankcije za lakše povrede službene dužnosti izriče komesar ili neposredni rukovoditelj kojeg on ovlasti nakon provedenog internog postupka, a disciplinske sankcije za teže povrede službene dužnosti izriče disciplinsko povjerenstvo nakon provedenog disciplinskog postupka. Organi disciplinskog postupka su disciplinsko povjerenstvo i disciplinski tužitelj, a disciplinsko povjerenstvo uspostavlja policijski komesar(kojeg nemamo). Za teže povrede službene dužnosti moguć je prekid radnog odnosa, no nema onih koji bi sve to trebali ustanoviti.