POLAGAČI VIJENACA KOD KOSAČE 30 godina Herceg-Bosne, Hrvati nikad malobrojniji i ugroženiji

Herceg Bosna

Profesionalni polagači vijenaca bili su danas kod Kosače. Nažalost, njihova formalnost ima i sve više smisla. U kontekstu obljetnice treba reći da Hrvati nikada nisu bili malobrojniji niti ugroženiji nego danas 

Danas se obilježava ravno 30  godina od osnutka Herceg-Bosne. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, gospodarstvena i područna cjelina hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenoga 1991. godine.

Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji.

U sastav Hrvatske zajednice Herceg-Bosne tada su ušle sljedeće mikroregije i dijelovi mikroregija Bosne i Hercegovine: Bosanska Posavina, Zapadna Hercegovina, dijelovi Istočne Hercegovine (Stolac i Ravno), dijelovi Završja (Livno, Tomislavgrad i Kupres), Srednja Bosna, dijelovi Bosanske Krajine (Kotor-Varoš i dijelovi općine Skender-Vakuf – današnja općina Dobretići) i dijelovi Sjeverne Bosne (Žepče, dijelovi općine Tešanj – današnja općina Usora, dijelovi općine Teslić, Vareš i dijelovi općine Kakanj). 

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, 18. ožujka 1994. godine.  

Profesionalni polagači vijenaca bili su danas kod Kosače. Nažalost, njihova formalnost ima i sve više smisla. U kontekstu obljetnice treba reći da Hrvati nikada nisu bili malobrojniji niti ugroženiji nego danas. Prema crkvenim podatcima katolici su, nakon preživljene ratne tragedije i početnoga laganog povratka poslije rata, najbrojniji bili 2003., kada ih je bilo 464.821. Otada njihov ukupan broj stalno opada. Na kraju 2017. katolika  je bilo 376.687, što je u razdoblju od petnaest godina, od 2003. do 2017., gubitak od 88.687, vjernika. Negativan trend se nastavlja. Za 17 godina, od 2003. do 2020., iz BiH je nestalo više od 110 tisuća katolika.