CRKVENE BROJKE Zadnjih pet godina nestalo 60 tisuća Hrvata, pola Mostara, ili dva Široka Brijega

CRKVENE BROJKE Zadnjih pet godina nestalo 60 tisuća Hrvata, pola Mostara, ili dva Široka Brijega
hercegovina.info

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine objavila je Crkvenu statistiku u BiH od 2015. do 2020. godine, iz koje je razvidno da je u zadnjih pet godina iz BiH nestalo preko 60 tisuća katolika.

2015. Hrvata katolika u BiH je bilo 405.735, dok ih je sada 345.448. Brojka novorođenih, odnosno krštenih je pala, dok je brojka preminulih narasla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji 2015. je živjelo 175.188 katolika, dok ih je prošle godine bilo svega 129.189. 

U Mostarsko-duvanjskoj i trebinjsko mrkanskoj biskupiji prije pet godina živjelo je 197.639 vjernika, a danas ih je 189.725. Preminulih je više nego 2015., iako je stanovnika manje, a novorođenih, odnosno krštenih nema ni dvije tisuće. 

Broj katolika u Banjolučkoj biskupiji pao je na 26.534, dok ih je prije pet godina bilo 32.908. I ovdje je stanovnika manje, a preminulih više. 

Podsjetimo i da BiH, kako smo i pisali, nijedno od 25 ministarstava na federalnoj i državnoj razini nije posvetila demografiji.

Republika Hrvatska ima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Srbija ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacijsku politiku, u Vladi Federacije i Vijeću ministara nijedan ministar se ne gorućom problematikom – iseljavanjem, ali i slabim natalitetom. Nasuprot Federaciji i Vijeću ministara, Republika Srpska ima Ministarstvo porodice, omladine i sporta, kojemu je djelokrug analiziranje demografskih kretanja, te praćenje i predlaganje mjera pronatalitetne politike, kao i promoviranje obiteljskih vrijednosti. Vladajući za ovaj problem već odavna nemaju rješenje, no dojam je da ga se i ne traži.

Stranke u svojim programima pišu da će im glavni cilj biti glavni pozitivna populacijska politika i revitalizacija kroz definiranje demografskih mjera za osiguranje porasta nataliteta i zaustavljanje trenda iseljavanja. Pišu, no koliko praktično provode, vidimo na terenu. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.