POKUŠAJ UBOJSTVA Ljubušaci osuđeni na zatvor zbog pucanja na supružnike i njihovo dijete

pravosuđe,Hrvatska,Europska Komisija,supružnici,ljubušaci,zatvor,presuda,dijete,pokušaj ubojstva,Ingrid Miloš,Mario Bašić,Amir Džafić,hotel jablanica,Enisa Klepo
Ilustracija

Županijsko tužiteljstvo ŽZH dokazalo je krivnju Ljube Lauca (1990.) i Juraja Lauca (1984.) iz Ljubuškog, zbog kaznenih djela ubojstvo u pokušaju i teška tjelesna ozljeda, na štetu J.P., M.P. i njihovog djeteta L.P.

Optužnicu pred sudom zastupao je tužitelj Josip Aničić, koji je krivnju optuženika dokazao pozivanjem i ispitivanjem svjedoka oštećenika, svjedoka očevidaca događaja, vještaka za balistička vještačenja Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić” iz Republike Hrvatske, te vještaka za vještačenje tjelesnih ozljeda. Pored toga, sudu je prezentirano preko 30 materijalnih dokaza.

Presudom, Županijskog suda u Širokom Brijegu, Ljubo Lauc i Juraj Lauc osuđeni su na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po 7 godina i 8 mjeseci.

Ljubo i Juraj Lauc su 5. prosinca 2019. godine u mjestu Lisice, Ljubuški, pucali iz automatske puške iz vozila BMW kojim je upravljao Juraj Lauc, na vozilo Golf IV u kojem se nalazio J.P., M.P. i njihovo dijete L.P. Pa kada je J.P. zaustavio vozilo, izašli su iz vozila i fizički nasrnuli na njega, udarajući ga rukama, nogama i kundakom puške po glavi i tijelu.

To su učinili u stanju bitno smanjene ubrojivosti zbog toga što je J.P. 14 dana prije toga zajedno s još jednom osobom fizički nasrnuo na Ljubu Lauca i odgrizao mu komad uha, navode iz Županijskog tužiteljstva ŽZH.

Presuda je nepravomoćna i stranke imaju pravo izjaviti žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

U skladu s načelom pretpostavke nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo, dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke.