POJAČANJE NA CRNOJ LISTI 'Osmica' preko BH Telecoma prisluškivao političare koji nisu SDA

Osmica Bakir Izetbegović

Američki State Department stavio je danas na crnu listu Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora OSA-e.

Mehmedagić je, kako se navodi, iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz Osmorke, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

Osmica Bakir Izetbegović

"U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman “Osmica” Mehmedagić zlorabio je državnu telekomunikacijsku tvrtku u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacijsku tvrtku BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog službenika povezanog s oporbenom strankom iz entiteta RS", prenosi Avaz. 

OFAC danas imenuje Mehmedagića na osnovu E.O. 14033 za sudjelovanje u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, ili izravno ili neizravno uključeno u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za osobnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje.