PODJELA FOTELJA Konaković novi ministar vanjskih poslova, HDZ ne da pravosuđe, SNSD-u sigurnost i financije

Dodik Čović Nikšić
Fena

Potpisan je sporazum o formiranju državne vlasti Osmorke, SNSD-a i HDZ-a. Sporazum su potpisali Nermin Nikšić, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Nakon potpisivanja sporazuma pristupit će se formiranju vlasti. Prema pisanju Avaza, strankama Osmorke bi trebali pripasti Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo komunikacija i prometa i Ministarstvo obrane. Kako se saznaje, lider Naroda i pravde Elmedin Konaković bi trebao biti novi ministar vanjskih poslova. SNSD bi zajedno s Osmorkom trebao formirati novo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. 

Kako saznaje Avaz, HDZ-u će pripasti Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo pravde, te će imati i četiri zamjenika. 

SNSD-u će pripasti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo financija i trezora, kao i tri zamjenika.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a postat će ministar u novoj Vladi FBiH. S obzirom da još uvijek traju pregovori oko koalicija i pozicija, postoji mogućnost da Mijatović dobije poziciju potpredsjednika FBiH.