PO NAREDBI TUŽITELJSTVA Aktere 'Petog kata' ispituje SIPA

ZZO HNŽ

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ispituje u Sarajevu aktere afere 'Peti kat', koja je potresala Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ). Prema saznanjima portala Hercegovina.info ključne osobe uključene u aferu 'Peti kat' već su dale izjave istražiteljima. 

SIPA upitana na tu temu upućuju na Županijsko tužiteljstvo u Mostaru.

“Obavještavamo Vas da Državna agencija za istrage i zaštitu postupa po naredbi Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, te se s tim u vezi za više informacija možete obratiti ovom Tužiteljstvu”, kaže u izjavi našem portalu glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

U Tužiteljstvu HNŽ-a pak ne žele dati preciznije informacije na ovu temu.

“Obavještavamo vas da je ovo Tužiteljstvo po zaprimljenoj informaciji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) - Ured u Mostaru, o mogućim nezakonitostima u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ formiralo predmet. U navedenom predmetu Tužiteljstvo je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) naložilo provjeru navoda dobivene informacije, kao i druge provjere o eventualnim nezakonitostima o poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ”, navodi se u odgovoru našem portalu glasnogovornica Tužiteljstva HNŽ Ana Rajič.

Ne žele ni kazati tko je od tužitelja zadužio predmet, te nas upućuju da se za isti obraćamo putem glasnogovornika.

“Sukladno ZKP-u FBiH, podatak o imenu postupajućeg tužitelja u predmetu može dobiti podnositelj prijave, pa cijenimo da se vezano za navedeni predmet ubuduće možete obraćati ovom Tužiteljstvu putem pošte ili putem e-maila”, zaključuju u odgovoru.              

Podsjetimo, bivši ravnatelj ZZO-a Rade Bošnjak paralelno je na petom katu zgrade 'Vitalisa' gradio zdravstveno - informacijski sustav za bolničke ustanove i domove zdravlja, s namjerom da kasnije te tvrtke progura na natječaju Zavoda. Također, sklapao je i fiktivne ugovore s djelatnicima drugih poduzeća, navodeći da će obavljati neke usluge u Zavodu, a zapravo su radili na 'Petom katu'.

Dakle, novce Zavoda i osiguranika izvlačio je u privatne tvrtke.

ZZO HNŽ