PLJUŠTE REAKCIJE Osramotili su policajce koji rade časno; Mislili smo da je prošlo vrijeme batinjanja…

policija
screenshot

Nakon što je objavljen video u kojem je policija na kućnom pragu brutalno pretukla mladića iz Mostara pljušte reakcije dužnosnika i stranaka.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg oštro je osudio policijsko nasilje koje se dogodilo tijekom proteklog vikenda, u Franjevačkoj ulici u Mostaru.

“Video snimci na kojima se jasno vidi kako dva policajca premlaćuju mladića ispred ulaznih vrata u stambenu zgradu izazivaju zgražanje i nemir, zahtijevaju bezrezervnu osudu i neodgodivo postupanje MUP-a HNŽ-a odnosno adekvatno sankcioniranje. Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i evidentno je da su dva policajca potpuno prekoračili svoje ovlasti. Bez obzira na to o kakvom se prekršaju radi, primijenjena količina grubosti ničim se ne može opravdati”, stoji u izjavi Nevenka Hercega za agenciju Fena.

Nadalje se navodi da su počinitelji ovim osramotili i sebe i svoju službenu odoru, povrijedivši time ugled njihovog časnog poziva i njihovih časnih kolega policajaca.

“Očekujem, stoga, žurnu i profesionalnu reakciju Ministarstva, promptno provođenje istrage u skladu sa zakonskom procedurom i najstrože kažnjavanje počinitelja. Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u djelatnike MUP-a čija je zadaća štititi građane i čuvati javni red i mir”, kazao je Herceg.

Premijer HNŽ-a je, u osobno i u ime Vlade, uputio ispriku napadnutom mladiću i njegovoj obitelji, istaknuvši kako se iskreno nada da zadobivene ozljede neće ostaviti posljedice po njegovo zdravlje.

I Klub vijećnika HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara najoštrije osuđuje brutalno ponašanje policajaca vidljivo u sinoć objavljenom snimku.

“Ponašanje policajca vidljivo na snimku je krajnje neprimjeren način provođenja kontrole poštivanja zabrane kretanja, ukoliko se uopće radilo o takvom prekršaju.

Tražimo žurno provođenje istrage uz obveznu suspenziju policajaca nasilnika koji su ozbiljno narušili ugled policije. Građani trebaju imati povjerenje u policajce a ne zazirati od njih u strahu za svoju sigurnost”, zaključili su iz Kluba vijećnika HDZ BiH GV Mostar.

Reagirali su i HDZ 1990. i HRS.

“Najoštrije osuđujemo neprimjereno ponašanje policijskih službenika i neviđeno poniženje mladog čovjeka od onih koji bi trebali vratiti vjeru u sigurnost političkog aparata u državi. Mislili smo da su davno prošla vremena policijskog batinjanja, ali nažalost kod nas očito još uvijek nisu. Odgovornost za ovakvo ponašanje i narušavanje digniteta časnog policijskog posla, a većina policajaca je takva, leži u cijelom policijskom sustavu Hrecegovačko-neretvanske županije. Godine nerada i zapuštenosti nerješavanja problema u policiji doveli su do potpunog nepovjerenja u policijski sustav, doveli su do kršenja policijskog kodeksa te u konačnici do neviđenog i nezapamćenog ponašanja dvojice policajaca prama mladiću koji je navodno kršio nelegalni policijski sat.

Tražimo odgovornost svih u liniji zapovijedanja i također ispriku nepravedno pretučenom mladiću.

Mladić čiji je otac zvijerski ubijen u ratnom zločinu u Trusini, zaslužuje poštovanje i zaštitu sustava , a nikako ovakvo maltretiranje i poniženje.

Pitamo se ima li neka druga pozadina u ovom sinoćnjem zgražavajućem događaju? Tražimo istinu i odgovornost!”, kaže se u priopćenju HDZ 1990.

Reagirao je i HRS, kažu da umjesto pokorničkih osuda, traže ostavke.

“Licemjerno je od premijera/zastupnika Nevenka Hercega i ministra MUP-a Bevande što pokornički osuđuju brutalno policijsko nasilje nad mladićem, maksimalno ignorirajući svoju odgovornost u svemu tome. Njihova odgovornost leži ne samo u neorganiziranosti struktura MUP-a, nego i zbog činjenice da MUP provodi od njih nametnute nezakonite i protuustavne mjere. Slučaj koji je isplivao u medije nije niti prvi, niti jedini. Ministar Bevanda ne može bježati od odgovornosti zbog stanja u MUP-u, a Nevenko Herceg ne može bježati od odgovornosti što Vladu HNŽ-a vodi ministar Faladžić, dok se on naslikava i smiješka s portala”, kažu iz HRS-a.

Podsjećaju da je upravo HRS na zadnjoj sjednici Skupštine pokrenuo diskusiju o zakonitosti prekršajnih prijava zbog ograničavanja kretanja koje piše MUP, budući da su na Ustavnom sudu dokazali kako bilo kakva ograničavanja nisu ni ustavna, niti zakonita.

“Ministar Bevanda je replicirao kako ‘njegovi policajci sve rade po zakonu i kako se prijave pišu sukladno zakonu’. Na naše protupitanje ‘kojem zakonu“ i da nam citira članke tog zakona, on se oglušio. Naravno da će se oglušiti, jer takav zakon ne postoji. Kako ‘njegovi policajci’ provode zakon, potvrdila je snimka pripadnika MUP-a kako se iživljavaju nad mladićem koji ne pokazuje niti minimum otpora prema djelatnicima policije. Na žalost, ovo nije prvi ovakav slučaj u Mostaru, ali je prvi koji je na ovaj način dospio u medije. To je razlog pokorničke reakcije Nevenka Hercega i Slađana Bevande koji ‘osuđuju čin”, u potpunosti ignorirajući da je premlaćivanje mladića samo posljedica njihovog neznanja i nerada. Posljedica činjenice da su oni samo manekeni koji koriste beneficije koje dolaze s funkcijama, dok stvarni posao rade drugi”, dodaje dalje HRS. Ističu da u prilog navedenom govori način „smjene“ ravnatelja policije Ilije Lasića, koji je smijenjen na način da mu je ministar Faladžić protuzakonito i samovoljno, pored živih premijera i ministra, obustavio isplatu plaće, oštetivši županiju s preko 70 000 KM.

“Isti taj ministar ne dopušta dogovor sa sindikatima zdravstvenih djelatnika koji su u štrajku, dok koalicijska SDA-ovska struktura koči izbor novog ravnatelja i reorganizaciju unutarnje strukture MUP-a HNŽ-a, zbog „nepostojanja bošnjačkog nacionalnog pariteta“. Koliko je to notorna glupost ponajbolje govori nacionalna struktura uposlenih u interventnoj policiji, gdje se vladajući HDZ u potpunosti podredio koalicijskom SDA-u, ponizno iščekujući protuuslugu na drugim razinama”, istaknuli su.

“Vrijeme prolazi. Interventna tuče građane provodeći protuzakonite mjere, unutarnja organizacija MUP-a na čekanju, upošljavaju se novi djelatnici vrlo upitne stručnosti, Herceg i Bevanda se slikaju i smješkaju s portala, pokornički reagirajući na slučaj na koji nikad ne bi reagirali da nije isplivao u javnost. Tko god se i od časnih djelatnika MUP-a usudi govoriti javno, biva proglašen 'politički motiviranim pojedincem'.

Zbog svega ovoga, umjesto pokorničke osude ‘prekoračenja ovlasti’, gospodo vi trebate sići s funkcija koje (ne)obnašate. Ukoliko uistinu i iskreno želite ljudima vratiti vjeru u sustav i njegovo funkcioniranje, minimalno što trebate napraviti jeste da ponudite ostavke na svoje dužnosti. Ministar Slađan Bevanda prije sviju. On je trebao dati svoj mandat na raspolaganje još kada mu je ‘promakla’ fiktivna prijava više stotina birača na mostarskom gradskom području Jug. U međuvremenu, poštedite nas protuzakonitih mjera ograničavanja kretanja, jer očigledno je kako su iste svrha samima sebi, bez ikakvog učinka na epidemiološku situaciju u županiji”, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Silvio Bubalo ispred gradskog odbora HRS-a.