Pljačku Hercegovina osiguranja započela je Toby Robinson

Milijunsku pljačku u režiji menadžmenta nekoć vodeće osiguravajuće kuće u Federaciji BiH, otkrili su početkom godine sami klijenti Hercegovina osiguranja, nakon što su njihove police životnog osiguranja pristigle na naplatu, a za isplate nije bilo para.

No, kako će se vrlo brzo ispostaviti, pored korisnika polica životnog osiguranja, Hercegovina osiguranje po osnovu neisplaćenih šteta klijentima duguje dodatnih 1, 2 milijuna KM, dok je ukupni iznos prijavljenih a neobrađenih šteta oko 3,5 milijuna maraka.

Budući da, uza sve to, menadžment Hercegovina osiguranja svojim radnicima duguje četiri plaće, te još oko 1,3 milijuna KM dobavljačima, jasno je kako financijske dubioze propale tvrtke premašuju 15 milijuna KM?!

KOGA ŠTITI AGENCIJA ZA NADZOR OSIGURANJA

''Da bi se Hercegovina osiguranje spasilo od propasti, potrebna je financijska injekcija od najmanje 14 milijuna KM, ali tog novca, kako sada stoje stvari, nema'', objašnjava u razgovoru za Slobodnu Bosnu jedan od uposlenika kompanije, koji je zamolio da ostane neimenovan.

''Dosadašnji prinudni upravitelj Slađan Bevanda (vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Mostara i raniji šef Sektora za štete u Hercegovina osiguranju, op.a.) podnio je ostavku, a na njegovo mjesto je imenovan Ivan Brkić. Međutim, gotovo je posve izvjesno da nam slijedi stečaj, odnosno, likvidacija. Blizu 90 radnika će ostati bez posla, a što će biti s potraživanjima klijenata, to samo Bog zna'', kaže ovaj sugovornik, napominjući da financijsko urušavanje Hercegovina osiguranja traje već godinama, ali bez ikakve reakcije službenih institucija koje su morale zaštititi na tisuće izigranih klijenata.

I doista, nakon što se Hercegovina osiguranje našlo pred stečajem, s dugovanjima koja su prešla 15 milijuna KM, pitanje je što su do sada radili čelnici Agencije za nadzor osiguranja u Federaciji BiH koji su, dakako, morali znati da je bivši menadžment te osiguravajuće tvrtke poslovao nezakonito i da je ugrozio interese osiguranika.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Bosna, direktor Agencije za nadzor osiguranja u FBiH Branislav Bilić i njegovi suradnici su u više navrata upozoravani na sumnjive poslovne poteze menadžmenta Hercegovina osiguranja, koji je, suprotno Pravilniku o ulaganju sredstava životnog osiguranja, tuđi novac investirao u izgradnju nekretnina, ali i u špekulativne poslove na burzi, preko investicijskih fondova. No, budući da su očekivane sankcije izostale, s pravom se valja zapitati kakva je, onda, svrha postojanja Agencije za nadzor osiguranja i čije interese ona štiti? Podsjetimo da je direktor ove Agencije Branimir Bilić među najbolje plaćenim menadžerima državnih agencija u Federaciji BiH, s mjesečnim primanjima od oko šest tisuća maraka.

Prije deset godina, u jeku poslovne ekspanzije, udio Hercegovina osiguranja na tržištu Federacije BiH bio je između 12 i 14 postotaka, dok su godišnje premije dostizale 30 milijuna KM. Do proljeća 2001., kada je odlukom Ureda visokog predstavnika u Hercegovačku banku, kao vlasnika 60 posto kapitala Hercegovina osiguranja, uvedena privremena uprava, u toj je osiguravajućoj kući radilo 130 uposlenika. I mada je Hercegovina osiguranje kao posve „zdrava kompanija“, imala sve pretpostavke za dalje uspješno poslovanje, prve poteškoće u radu nastale su uslijed krajnje upitnih odluka koje je nametala tadašnja privremena upraviteljica Toby Robinson.

Američka revizorica koja je, Slobodna Bosna podsjeća, bez ikakve valjane kontrole do 2004. obavljala posao privremene upraviteljice Hercegovačke banke, a poslije dužnost likvidatora, istodobno je bila i predsjednica Nadzornog odbora Hercegovina osiguranja. Pod upravom Toby Robinson vlasnički udjel Banke u Hercegovina osiguranju je sa 60 posto (2001. godine) povećan na skoro 90 postotaka (2004.) i to u krajnje sumnjivoj poslovnoj transakciji koju je robusna Amerikanka dogovorila s nekolicinom hercegovačkih tajkuna.

Ranije je Slobodna Bosna pisala da je Toby Robinson s predstavnicima Hercegovačke franjevačke provincije i poduzeća M Rozić, Herc MB i Neretva promet postigla poslovni sporazum prema kojem je njihova kreditna zaduženja u Hercegovačkoj banci kompenzirala za dionice u Hercegovina osiguranju, pod uvjetima i cijeni koju je sama određivala.

U operaciji preuzimanja pune kontrole na Hercegovina osiguranjem Robinsonovoj su ''asistirali'' Robert Gavranović, raniji pomoćnik za financije bivšeg federalnog ministra obrane Mije Anića, i Marina Bogojević, nekadašnja šefica sarajevske poslovnice Hercegovačke banke. Prethodno je Toby Robinson za direktora Hercegovina osiguranja postavila mladog Gavranovića, s kojim će u narednim godinama biti u iznimno bliskim relacijama.

HERCEGOVAČKA PLJAČKA DESETLJEĆA

Početkom 2006., inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) započeli su provjeru sumnjive transakcije veće sume novca u kojoj se sudjelovali Toby Robinson, Robert Gavranović i Marina Bogojević, ali je dalja istraga zaustavljena poslije intervencije iz OHR-a. Tijekom 2005. Robinsonova, Gavranović i vlasnik građevinske kompanije M Rozić, jedan od najimućnijih mostarskih tajkuna Marinko Rozić, dogovorili su izgradnju nove poslovne zgrade Hercegovina osiguranja, u strogom centru Mostara.

Prema informacijama Slobodne Bosne, gradnja tog poslovnog objekta koji zbog nepostojanja valjanih dozvola nikada nije završen, do sada je koštala oko 7,5 milijuna KM. Novac, i to iz sredstava životnog osiguranja, tajkunu Roziću je, navodno, isplaćen unaprijed, čime je trasiran put za financijski sunovrat Hercegovina osiguranja.

Pored nezakonitog investiranja sredstava životnog osiguranja u izgradnju nekretnina, bivši direktor Robert Gavranović, njegova američka šefica Toby Robinson, a kasnije i njihovi nasljednici u menadžmentu te osiguravajuće kuće, novac su ulagali i u investicijske fondove, odnosno, u više tvrtki u kojima Hercegovina osiguranje ima vlasničkog udjela. Tako je u Autocentar na Širokom Brijegu uloženo šest milijuna maraka, u Herbos fond 5,3 milijuna KM, no kako je trenutna vrijednost dionica ispod knjigovodstvene, Hercegovina-osiguranje danas ne može povratiti ni pedeset posto uloženog novca.

Stoga ne čudi što su predstavnici Croatia osiguranja iz Zagreba, koji su koncem prošle godine iskazali interes za kupovinu Hercegovina osiguranja, nakon detaljnog pregleda financijskih knjiga, nedavno, doslovno pobjegli iz Mostara. Prije Croatia osiguranja, od kupovine mostarske osiguravajuće tvrtke odustali su i vlasnici Euroherca. Dodajmo tome da uz nagomilana višemilijunska dugovanja i narušenu poslovnu reputaciju, Hercegovina osiguranje na tržištu Federacije BiH trenutačno ima svega dva posto udjela.

Amerikanka Toby Robinson je potkraj 2006., poslije pet i pol godina upravljanja Hercegovačkom bankom i Hercegovina osiguranjem, zauvijek napustila BiH, i nije poznato da je ikome, ikada, podnijela izvješće o svom radu. Njezin najbliži suradnik Robert Gavranović je, u međuvremenu, u Mostaru kupio luksuzni stan, a u mjestu Promajna na Makarskoj rivijeri sagradio velebnu vilu s apartmanima, milijunske vrijednosti, koje izdaje turistima.

Za vlastito su se osiguranje, dakako, pobrinuli i njihovi nasljednici u Hercegovina osiguranju na čelu s bivšim direktorom Brunom Krtalićem, nastavivši sa serijom katastrofalnih poslovnih poteza koji su, u konačnici, doveli do hercegovačke pljačke desetljeća!

slobodna bosna