Plaće guzonja u BiH najveće u ovom dijelu svijeta!

Plaće guzonja u BiH najveće u ovom dijelu svijeta!
...izdvaja najviše novca u ovom dijelu Europe za javnu upravu u odnosu na BDP, pokazala su istraživanja Centra za zastupanje građanskih interesa u BiH (CPI).

Ako je prosječna plaća radnika u proizvodnji u BiH oko 600 KM, a u državnoj službi 1.200 KM, gdje biste se radije zaposlili?

- U BiH su izdvajanja za javnu upravu razmjerno najviša u ovom dijelu svijeta i značajno viša nego u susjednim zemljama - Hrvatskoj i Srbiji. BiH izdvaja čak 13,1 posto svog BDP-a za plaće u javnom sektoru, a Hrvatska i Srbija deset posto i manje od toga, navodi se u izvještaju CPI-a.

U izvještaju se dodaje kako je takvo stanje neodrživo i poziva na smanjivanje javne potrošnje. Analiza je pokazala da bi BiH uštedjela 750 milijuna KM godišnje ukoliko bi se izdvajanje za plaće u javnoj upravi ograničilo na 10 posto BDP-a. To podrazumijeva smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi, plaća i provođenje ušteda.

Brojač proračunske potrošnje CPI-a je prikazao iznos od jedne milijarde KM, koliko su vlasti na svim razinama u BiH, potrošile od 1. siječnja do jučer, 12. veljače 2012. godine.

Istodobno, u izvješću Svjetske banke se navodi da je u proteklih pet godina u BiH došlo do povećanja izdvajanja za plaće u javnom sektoru, s 11,1 posto BDP-a u 2006. na 13,1 posto u 2011. godini.

U zemljama Europe se za plaće izdvaja značajno manje novca, od 5,6 posto u Makedoniji do 11,9 posto u Letoniji.

Prema istraživanju Centra za istraživanja i studije (GEA) ni u jednoj zemlji EU-a parlamentarci nemaju plaće tri puta veće od prosjeka, dok su u BiH veće od šest prosječnih plaća.

U Norveškoj i Belgiji političari na najvišim pozicijama imaju jednu i pol prosječnu plaću, a u Njemačkoj i Letoniji njihove plaće dvostruko su više od nacionalnog prosjeka, navodi u tekstu o potrošnji Glas Srpske.

S dvije i pol prosječne plaće zastupnici u Sloveniji su za nekoliko postotaka iznad europskog prosjeka.

Podsjećamo, voditelj misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Costas Christou istaknuo je tijekom razgovora s predsjednikom vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom da vlasti trebaju provesti veće uštede u javnoj potrošnji.

S druge strane, zanimljivu teoriju daje Goran Milić, direktor vijesti i programa na Aljazeeri Balkans, koji kaže kako za situaciju u kojoj je tolika javna potrošnja u BiH postoji rješenje.

- Ako je prosječna plaća radnika u proizvodnji u BiH oko 600 KM, a u državnoj službi 1.200 KM, gdje biste se radije zaposlili?, pita Milić te dodaje kako je, ako netko želi smanjiti državnu administraciju, recept najjednostavniji na svijetu.

- Osigurajte zakonima i porezima da ovi na državnoj košti primaju prosječno 600 KM a ovi u proizvodnji 1.200. I sve će se dogoditi samo od sebe, bez ičijeg pritiska, misli Milić.
bitno.ba