Plaće guzonja u BiH najveće u ovom dijelu svijeta!

bih inzko, eu, Valentin Inzko, BIH, BIH, popis, BIH, BIH, BIH, BIH, BIH, Dayton, BIH, državljanstvo, BIH, BIH, Europska unija, BIH, drva, fakultet, zemlja, Balkan, bogataši, plaće, BIH, guzonja, BIH, proračun, luksuz, dubioza kolektiv, Nedjeljom u 2, BIH, Fotelja, direktor, BIH, Federacija BIH, dugovi, status, BIH, socijalni nemiri, Federacija BIH, Republika Srpska, Hrvati u BIH, županije, BIH, BIH, država za čovjeka, tužitelji, država, BIH, tužba, ministri, Vlada Federacije, vlada bih, BIH, BIH, nacionalnost, vlast, BIH, Politika, Novac, nato, siromaštvo, BIH, migracije, emigracija, azil, nezaposlenost, BIH, MMF, novac mmf, BIH, norveška, BIH, uvjeti, prodaja, MMF, BIH, poskupljenje, trošarine, građani BiH, BIH, Koridor Vc, BIH, život, BIH, Europska unija
...izdvaja najviše novca u ovom dijelu Europe za javnu upravu u odnosu na BDP, pokazala su istraživanja Centra za zastupanje građanskih interesa u BiH (CPI).

Ako je prosječna plaća radnika u proizvodnji u BiH oko 600 KM, a u državnoj službi 1.200 KM, gdje biste se radije zaposlili?

- U BiH su izdvajanja za javnu upravu razmjerno najviša u ovom dijelu svijeta i značajno viša nego u susjednim zemljama - Hrvatskoj i Srbiji. BiH izdvaja čak 13,1 posto svog BDP-a za plaće u javnom sektoru, a Hrvatska i Srbija deset posto i manje od toga, navodi se u izvještaju CPI-a.

U izvještaju se dodaje kako je takvo stanje neodrživo i poziva na smanjivanje javne potrošnje. Analiza je pokazala da bi BiH uštedjela 750 milijuna KM godišnje ukoliko bi se izdvajanje za plaće u javnoj upravi ograničilo na 10 posto BDP-a. To podrazumijeva smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi, plaća i provođenje ušteda.

Brojač proračunske potrošnje CPI-a je prikazao iznos od jedne milijarde KM, koliko su vlasti na svim razinama u BiH, potrošile od 1. siječnja do jučer, 12. veljače 2012. godine.

Istodobno, u izvješću Svjetske banke se navodi da je u proteklih pet godina u BiH došlo do povećanja izdvajanja za plaće u javnom sektoru, s 11,1 posto BDP-a u 2006. na 13,1 posto u 2011. godini.

U zemljama Europe se za plaće izdvaja značajno manje novca, od 5,6 posto u Makedoniji do 11,9 posto u Letoniji.

Prema istraživanju Centra za istraživanja i studije (GEA) ni u jednoj zemlji EU-a parlamentarci nemaju plaće tri puta veće od prosjeka, dok su u BiH veće od šest prosječnih plaća.

U Norveškoj i Belgiji političari na najvišim pozicijama imaju jednu i pol prosječnu plaću, a u Njemačkoj i Letoniji njihove plaće dvostruko su više od nacionalnog prosjeka, navodi u tekstu o potrošnji Glas Srpske.

S dvije i pol prosječne plaće zastupnici u Sloveniji su za nekoliko postotaka iznad europskog prosjeka.

Podsjećamo, voditelj misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Costas Christou istaknuo je tijekom razgovora s predsjednikom vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom da vlasti trebaju provesti veće uštede u javnoj potrošnji.

S druge strane, zanimljivu teoriju daje Goran Milić, direktor vijesti i programa na Aljazeeri Balkans, koji kaže kako za situaciju u kojoj je tolika javna potrošnja u BiH postoji rješenje.

- Ako je prosječna plaća radnika u proizvodnji u BiH oko 600 KM, a u državnoj službi 1.200 KM, gdje biste se radije zaposlili?, pita Milić te dodaje kako je, ako netko želi smanjiti državnu administraciju, recept najjednostavniji na svijetu.

- Osigurajte zakonima i porezima da ovi na državnoj košti primaju prosječno 600 KM a ovi u proizvodnji 1.200. I sve će se dogoditi samo od sebe, bez ičijeg pritiska, misli Milić.
bitno.ba