PITALI SMO I OVO Hoće li freze i traktori i dalje u ministrov grad, ili u cijelu županiju?

Selo poljoprivreda krumpir freza
Ilustracija / hercegovina.info

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je na današnjoj sjednici usvojila proračun Hercegovačko-neretvanske županije za 2023. godinu u iznosu od 328.143.830 maraka. 

Adnan Faladžić, ministar financija, pred sjednicu je kazao da su sredstva za pojedina ministarstva povećana, uključujući i ministarstvo poljoprivrede.  

''Ministar gospodarstva je tražio dodatna sredstva za usvajanje novih znanja, tehnologija, itd. Ministar poljoprivrede je tražio dodatna sredstva za poticaj izvoznim tvrtkama. Taj zahtjev smo imali i prošle godine, a sada ga je Vlada uvažila i ući će to sada, javnim pozivom će se te stvari definirati. Ministar turizma je tražio dodatna sredstva za strategiju razvoja turizma u sljedećih sedam godina i tu je odobreno oko 100 tisuća KM. Ministar Krasić je tražio za lokalne ceste zatraženo je milijun i pol KM i to je odobreno. Ministar obrazovanja je tražio sredstva za dvije kazališne kuće u Mostaru - po 107 tisuća i za jednu i za drugu i to je usvojeno'', rekao je Faladžić.  
Obzirom da je ministar gospodarstva dijelio novce prvoj rodbini, a ministar poljoprivrede freze i traktore mahom u Čapljinu, pitali smo ministra hoće li opet freze i traktori u Čapljinu, ili pak novci opet u Marinadu, budući da su sredstva tražena za tvrtke koje izvoze. 

Pitali smo hoće li biti zastupljeni i drugi gradovi u HNŽ-u kada su u pitanju poljoprivredni poticaji, bez forsiranja jednih. 

“Mi uistinu definiramo te proračunske pozicije kako se realiziraju i tu je jasno definirano da to ide po javnom pozivu. E sad dalje, mi ne možemo ulaziti u resore, a mi smo jasno definirali kako to treba izgledati”, kazao je na naš upit Faladžić. Dodjeljivanjem proračunskih sredstava u HNŽ-u bave se i istražni organi. Ministar Željko Laketić je prebacivao sredstva vlastitoj sestri, a Vlada interventna direktoru fonda. Ministar Donko Jović mu je malo spremao i po Gradu Mostaru da mu ne bude malo, a zasjao je i pri poticajima. 

Kako su se do sada dijelili poticaji pogledajte ovdje: