Pitali smo Grad Mostar što vam je činiti kada čujete sirene za uzbunu

Sirene Mostar
hercegovina.info

Ukoliko u Mostaru čujete sirene za uzbunu, uzmite štopericu, koristite prethodno usvojeno znanje o značenju raznih zvučnih kombinacija i - pratite medije. Ovaj zastarjeli oblik uzbunjivanja javnosti, koji je Grad Mostar u prethodnom razdoblju stajao oko 200 tisuća maraka godišnje, prema Praviliniku se mora koristiti - iako uvjetuje posjedovanje modernih sredstava, jer kako ćete drugačije pratiti medije.

Počevši od 1. ožujka ove godine, svakog prvog u mjesecu u 12 sati emitiranjem signala “prestanak opasnosti”, jednoličnim tonom u trajanju od 60 sekundi, vršit će se provjera ispravnosti sustava za javno uzbunjivanje na području Grada Mostara. Zanimalo nas je u kojim slučajevima se sirene pale te što bi građani zapravo trebali činiti u tom trenutku.

Odgovor smo potražili u Odjelu za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara, odnosno u Odjelu civilne zaštite. Sve mjere, nadležnosti i postupci oko provjere i aktiviranja sustava za javno uzbunjivanje stanovništva i obavještavanja istog, definirane su Pravilnikom o organiziranju i funkcioniranju Operativnih centara civilne zaštite doneše od strane Federalne Uprave Civilne zaštite.

Evo kada se pale sirene i što nam je činiti

Iz Odjela Civilne zaštite kažu kako se sirene pale u slučaju kada je neophodno da se građani blagovremeno upozore na nadolazeću opasnost, da prijeti neposredna opasnost ili je određena opasnost nastala, po prestanku opasnosti
i u slučaju vatrogasne uzbune, kao i kod provjere ispravnosti svakog prvog u mjesecu.

"Nakon što čuju zvuk sirene građani moraju pratiti obavijesti putem medija, u slučaju neposredne opasnosti ili nastale opasnosti poduzimaju odgovarajuće mjere zaštite i spašavanja u cilju zaštite svog života i zdravlja i članova svoje obitelji, kao i materijalnih dobara, da na sigurnom mjestu čekaju emitiranje signala "prestanak opasnosti", te postupaju u skladu s uputama datim od nadležnog organa civilne zaštite", kazali su odgovoru za hercegovina.info.

Kako građani mogu znati na kakvu se opasnost odnosi zvuk sirene?

Iz Odjela Civilne zaštite Grada Mostara kazali su nam kako su za područje FBiH propisani jedinstveni znaci za uzbunjivanje kao i vrsta uređaja i način emitiranja istih:
a) "Upozorenje na nadolazeću opasnost" oglašava se kombinacijom jednoličnog i zavijajućeg tona
    u trajanju od 60 sekundi (dva jednolična tona po 20 sekundi koje dijeli zavijajući ton od 20 sekundi),
b) "Neposredna opasnost" oglašava se neprekidnim zavijajućim tonom u trajanju 60 sekundi,
c) "Prestanak opasnosti" oglašava se jednoličnim tonom u trajanju od 60 sekundi.
d) "Vatrogasna uzbuna" oglašava se jednoličnim tonom sa pauzama sveukupno u trajanju od devedeset
   90 sekundi (tri jednolična tona po 20 sekundi i dvije pauze po petnaest 15 sekundi).

S obzirom da Grad Mostar ima i svoju mobilnu aplikaciju, a koju su platili 50 tisuća maraka, zanimalo nas je dobiju li građani određenu obavijest ili push notifikaciju putem službene aplikacije grada. Iz Odjela Civilne zaštite Grada Mostara su nam potvrdili kako obavijest stanovništva o emitiranju signala za uzbunjivanje putem mobilnih uređaja nije predviđena Pravilnikom, te kako se ista vrši putem medija.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.