VIDEO  Sirene za uzbunu na Kosovu, zatvoreni granični prijelazi, oglasila se i Srbija

kosovo,uzbuna,sirene za uzbunu,Srbija
Armend NIMANI/AFP/Profimedia

U sjevernom dijelu Mitrovice tijekom popodneva su se oglasile sirene za uzbunu. Mnogi građani su se uplašili jer su sirene bile vrlo glasne, a posebno oni s malenom djecom koji su se zatekli na ulici, javlja KosSev.

Građani sa sjevera Kosova javljaju da se na više lokacija postavljaju barikade. Zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju Sjever Besim Hoti potvrdio je za Kossev da je došlo do blokade ceste u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Upozorio je da je procurila lažna vijest da će specijalne jedinice blokirati općinu, rekavši da to nije točno.

Na sjeveru Kosova su lokalni stanovnici srpske nacionalnosti blokirali glavnu cestu, parkiravši kamione nedaleko od graničnog prijelaza Jarinje koji se nalazi u Općini Leposavić, javljaju lokalni mediji, prenosi Jutarnji list.

Kosovska policija je potvrdila kako su granični prijelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za promet. Iz policije navode kako je do odluke za zatvaranje graničnih prijelaza došlo nakon što su lokalni Srbi blokirali ceste koji vode ka njima.

Dodaje se kako je policija informirala građane da koriste druge prijelaze.

Oglasio se i KFOR (snage na Kosovu su međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza) koji je poručio da prati situaciju te da u ovom trenutku prikupljaju relevatne informacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije u nedjelju je pozvao Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se "urazume" kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Ministarstvo obrane Srbije oglasilo se priopćenjem o stanju na sjevernom Kosovu.

"Povodom velikog broja dezinformacija koje u eter namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih računa na društvenim mrežama i pojedinih internet portala, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo obrane priopćuje da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije", napisali su.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.