PILETINA IZNAD 14 KM, EKONOMSKI ANALITIČAR PITA Misli li vlast bilo šta uraditi osim mjere koja ne može zaustaviti rast cijena?

Piletina
Ilustracija/Pixabay

Život u Bosni i Hercegovini iz dana u dan je sve skuplji. Cijene osnovnih životnih namirnica neprestano skaču, pa je tako i enormno skočila i cijena piletine, u pojedinim marketima je prešla i 14 maraka.

Objavio je to na svom profilu ekonomski analitičar Faruk Hadžić. On se pita misli li vlast nešto učiniti po pitanju divljanja cijena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Mjesecima upozoravam i apeliram prema vlastima da se donesu mjere i pomogne građanima kako bi se usporio ovaj inflatorni udar. Nakon odbijanja, da barem privremeno obustave naplatu akciza na gorivo, sada svjedočimo spiralnom rastu cijena. Upozoravao sam da ćemo ubrzo osjetiti drugi inflacijski udar, u koji već sada ulazimo. Na slici možete vidjeti današnje cijene piletine, koje sam osobno napravio u jednom od marketa. Misli li vlast bilo šta uraditi osim mjere koja ne može zaustaviti rast cijena, a to je ograničenje marži", napisao je Hadžić na svom profilu.

Dodajmo kako se u narednom razdoblju očekuje novi rast cijena mesa.

Podsjetimo, Hadžić je još ranije pisao kako BiH treba hitno obnoviti robne rezerve.