Oživljava Kreševska deklaracija

Na sastanku, kojem su nazočili predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, predsjednica HSS-NHI Ljiljana Lovrić, dopredsjednik HDZ 1990 Rudo Vidović i predsjednik glavnog stana HSP-a Žarko Pavlović, dogovorena je i aktualizacija Kreševske deklaracije.

Zaključeno je i kako bi bolji položaj Hrvata u BiH značio dobrobit i za sve ostale narode te da na sljedećim izborima neće dopustiti da predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH biraju Bošnjaci.

Predsjednica HSS-NHI Ljiljana Lovrić kazala je novinarima kako je ocjena svih sudionika sastanka bila da su Hrvati u BiH neravnopravni i to na svim razinama vlasti te da se takvo stanje može izmijeniti samo kroz reformu ustava.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je i to kako se ovaj put ne bi smjelo dopustiti da na listopadskim izborima drugi narodi biraju hrvatskog člana predsjedništva BiH.

- Ako se do tada ne promijeni ustav, naše političko djelovanje mora biti usmjereno u smjeru da motiviramo sve hrvatske birače da pokažemo da nas ima u BiH i da smo u stanju izabrati svog člana predsjedništva BiH, rekao je Čović.

Dopredsjednik HDZ 1990, Rudo Vidović, potvrdio je spremnost za zajednički nastup hrvatskih stranaka, uključujući i pregovore o ustavnim promjenama koji se moraju nastaviti.

- Pitanje je je li to moguće učiniti do svibnja kada se raspisuju ovi izbori no ne treba prestati razgovarati i tražiti rješenje u parlamentu BiH da bi budući ustav bio prihvatljiv i za Hrvate, rekao je Vidović.

Potpisnici Kreševske dekleracije odlučili su da će se sastajati svakog prvog u mjesecu.