MJEŠTANI GUBAVICE I PIJESAKA VELEPOSLANSTVU SAD-a "Porazno je da mi štitimo državno zemljište od tajkuna i institucija"

Pijesci Gubavica zemljište Niko Marušić

Mještani naselja Gubavica i Pijesci, okupljeni u Udruženje građana "Toprak", pisanim putem obratili su se Veleposlanstvu SAD-a u Bosni i Hercegovini, a sve zbog kako kažu uzurpacije državnog zemljišta na kojem će se graditi solari.

Njihov dopis prenosimo u cijelosti.

"Poštovani, Obraćamo Vam se ispred građana povratničkih naselja Gubavica, Pijesci i Kruševo, u nadi da ćete koristeći Vaš autoritet i Ustavom propisane nadležnosti, prepoznati i spriječiti daljnje aktivnosti na uzurpaciji i nezakonitom otimanju državnog šumskog zemljišta u spomenutim naseljima na području Grada Mostara.

U prilogu Vam dostavljamo tužbeni zahtjev Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine, koji je podnesen na Općinskom sudu u Mostaru, a radi poništenja kupoprodajnog Ugovora br. 07-08-28-849-2/06 zaključen između Ministarstva poljoprivrede Hercegovačko neretvanske županije kao prodavca i fizičke osobe Nike Marušića kao kupca, o prodaji državnog šumskog zemljišta", navode.

"Naime, radi se o prodaji 138 hektara državnog šumskog zemljišta na području Mostara u naseljenim mjestima Pijesci, Gubavica i Kruševo po cijeni od 0,04 KM/m 2 što je 250 puta manje od tržišne cijene, čime je učinjeno veliko kriminalno djelo.

Već 17 godina, od 2006. godine do danas, mještani povratnici ovih naselja vode grčevitu borbu kako pravnu tako i fizičku zbog ove nezakonite prodaje. Prodaju smatramo nezakonitom jer je po Zakonu o šumama FBiH zabranjena prodaja državnog šumskog zemljišta a isto je protivno i Zakonu o zabrani raspolaganja državnom imovinom od 18.05.2005 godine. Jedan od motiva našeg protivljenja ovoj prodaji jeste što su naša imanja, a radi se oko 50 vlasnika imanja, ostala blokirana jer se kao enklave
nalaze unutar ovog zemljišta. Također, pristupni asfaltni put dužine 1200 m do jednog od zaseoka je predmet kupoprodaje, iako je u funkciji puta više od 100 godina, čime se povratnicima kao najjačem kohezivnom tkivu države šalje jasna poruka da se odavde isele", ističu.

"U parničnom postupku koji je trajao oko 15 godina poništeni su svi akti koji su prethodili ovoj prodaji te smo kompletnu dokumentaciju dostavili Pravobraniteljstvu Bosne i Hercegovine s ciljem pokretanja postupka raskida kupoprodajnog Ugovora te vraćanja imovine državi Bosni i Hercegovini, što je Pravobraniteljstvo i pokrenulo podnoseći dana 21.03.2023 tužbeni zahtjev na Općinskom sudu u Mostaru radi poništenja kupoprodajnog Ugovora o nezakonitoj prodaji državnog šumskog zemljišta između Ministarstva poljoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije kao prodavca i fizičke osobe Nike Marušića kao kupca", dodaju.

"Istovremeno, dok je vođen parnični postupak, smo protiv svih aktera ovog udruženog kriminalnog poduhvata protiv imovine Bosne i Hercegovine podnijeli kaznene prijave Tužiteljstvu HNŽ. Tužitelj u ovom predmetu Zdenko Kovač je nakon dugotrajnog „držanja“ ovog predmeta u ladici napredovao u Glavnog tužitelja HNŽ. Trenutno se kod tužiteljstva Livanjske županije (Rješenjem Federalnog tužiteljstva predmet prenesen na isto zbog činjenice da je predmet obuhvaćao Glavnog tužitelja HNŽ) vodi istraga protiv Glavnog tužitelja HNŽ i ostalih aktera u ovoj pljački državne imovine", navode.

"Ovih dana smo svjedoci novog pritiska i ataka na ovo zemljište jer je kupac po nezakonitom Ugovoru br 07-08-28-849-2/06 iz 2006., Niko Marušić odustao od prvobitne namjene zemljišta iz 2006. godine tj. podizanja vinograda već je agresivno krenuo u proceduru traženja koncesije i dozvola za izgradnju solarnih elektrana čime želi dodatno iskomplicirati situaciju te u konačnici trajno uzurpira državno zemljište", ističu mještani.

"Već su izdane urbanističke suglasnosti koje nisu pravosnažne iz razloga što smo kao mještani i vlasnici susjednih parcela uložili žalbe na iste, a koje su trenutno u fazi rješavanja. Predmetne urbanističke suglasnosti će sigurno biti poništene iz razloga što prema ZUP (Zakon o upravnom postupku) nismo uključeni kao stranke u postupku izdavanja urbanističkih suglasnosti", dodaju.

"Prema saznanjima koja imamo, Ministarstvo gospodarstva HNŽ već drugi put prema Gradskom vijeću Grada Mostara šalje zahtjev za davanje suglasnosti na koncesiju na predmetnom zemljištu. Gradsko vijeće (nadležno povjerenstvo) je prvi zahtjev odbilo a iz razloga uloženih žalbi od strane mještana naselja Gubavici i Pijesci na urbanističke suglasnosti za solarne elektrane na navedenom zemljištu. Zabrinjava činjenica da predmetne žalbe u međuvremenu nisu riješene, a Ministarstvo gospodarstva HNŽ ipak potpuno zanemarujući tu činjenicu ponovno pokreće istu proceduru za dodjelu koncesije prema Gradskom vijeću Grada Mostara (očigledno se nekima jako žuri)", navode.

"Od Vas tražimo da iskoristite svoj autoritet te da preventivno naložite Pravobraniteljstvu Bosne i Hercegovine da od Općinskog suda zatraži hitno donošenje privremene mjere osiguranja i zabrane prometovanja ovog zemljišta do okončanja sudskog procesa. Također, ova privremena mjera mora omogućiti trenutno obustavljanje svih aktivnosti nadležnih tijela (Ministarstvo gospodarstva HNŽ, Vlada HNŽ, Gradsko vijeće Grada Mostara, Služba za urbanizam Grada Mostara, Zemljišno-knjižni ured Mostar, Elektroprijenos BiH) za davanje koncesije, odobrenja za građenje i ostalih dozvola za izgradnju i priključenje solarnih elektrana na ovom zemljištu dok se sudski proces tj. tužba državnog pravobraniteljstva ne okonča".

"Naše pretpostavke budućeg scenarija u ovom predmetu pokušaja nastavka uzurpiranja državnog zemljišta su sljedeće:

-pod svaku cijenu će investitor Niko Marušić (tj firma Europa Solar) uz pomoć „određenih institucija“ ući u proces izgradnje ovih solarnih elektrana, te uložiti određena sredstva,

-istovremeno s obzirom na to da će sudski proces trajati dugo će se promijeniti okolnosti kod konačnog sudskog odlučivanja a iz razloga što će oprema solarne elektrane vrijediti više od samog zemljišta tako da Sud u konačnici zbog ovakvog scenarija teško može vratiti predmetno zemljište državi.

U tom smislu smatramo da privremena mjera osiguranja kod Općinskog Suda u Mostaru jedino može trenutno zaštiti ovo zemljište", ističu.

"Na kraju, uzimajući u obzir sve naprijed navedeno tj. potpunu pasivnost državnih institucija u zaštiti državnog zemljišta koja ima i karakter nezakonitog pogodovanja koje traje već 17 godina, ovim putem od Vas zahtijevamo puni angažman u zaštiti ovog državnog zemljišta čak i od samih institucija koje ga u osnovi trebaju štititi.

Očekujemo da državno Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine kao institucija koja u osnovi štiti državno zemljište poduzme još energičnije i istrajnije korake u ovom sudskom postupku na način da odmah bez odlaganja podnesu zahtjev za privremenom mjerom osiguranja nadležnom Općinskom sudu u Mostaru", dodaju.

"Potpuno je porazno da mještani naselja Gubavica i Pijesci moraju štiti državno zemljište kako od tajkuna tako i od samih državnih institucija. Stanje na terenu među samim mještanima je vrlo napeto bojimo se da će emocije prevladati i da će situacija izmaći kontroli i izazvati nemile scene poput blokade puteva, građanskog neposluha i slično, tako da očekujemo Vašu hitnu reakciju prema nadležnim institucijama od Državnog pravobraniteljstva, Općinskog Suda u Mostaru, Grada Mostara, Gradskog Vijeća Grada Mostara, Ministarstva gospodarstva HNŽ, Vlade HNŽ, Elektroprijenosa BiH itd.", navodi se u dopisu mještana ova dva naselja.